Ако се стигне до повторение на масовата бежанска вълна от миналата година, Словения ще бъде принудена да въведе "крайни мерки" с цел спиране на нежеланите мигранти. Това предупреждение отправи словенският министър на вътрешните работи Весна Жнидар по време на правителствено заседание в Любляна.
"В момента нещата изглеждат спокойни, но това е само на пръв поглед - има само привидно затишие", подчерта министърът. Жнидар съобщи, че новият закон за чужденци, предвиждащ бърза процедура за връщане на нелегалните мигранти, е в крайна фаза на подготовка.

Словенският вътрешен министър разкри, че военните и полицейските части са увеличили контрола и наблюдението на границата с Хърватия и че телената ограда, която бе издигната миналата година, ще остане и в бъдеще. В същото време в съседна Хърватия "тихомълком се извършва подготовка за евентуална нова бежанска вълна", съобщават местните медии. От министерството на отбраната в Загреб вече са изпратили призовки до всички резервисти от област Славония, която граничи със Сърбия. По този начин министерството иска да разбере "на какъв състав може да разчита".

На 22-ри юли Сърбия създаде съвместни военно-полицейски екипи, които патрулират по границата с България и Македония. За около месец съвместните екипи задържаха няколко хиляди нелегални мигранти. Според властите в Белград през последните десет дни има рязко намаляване на нелегалните мигранти, идващи от България и Македония. В Република Македония предупреждават, че една от основните теми на срещата на външните министри на страните-членки на ОССЕ в Потсдам е била свързана с опасността от евентуална нова бежанска вълна поради неизпълнението на договора между ЕС и Турция, който предвиждаше Брюксел да отпусне 6 млрд. евро на Анкара за сирийските бежанци.

Според европейски дипломати, "ЕС разглежда различни сценарии при неспазване на договора и вътрешната ситуация в Турция, които могат да доведат до напускането на голям брой бежанци от Турция и те да се опитат да заминат за европейските страни и така отново да бъде открит т.нар. "Балкански маршрут". В тази връзка македонският министър на външните работи Никола Попоски предупреди, че "при подобно развитие Република Македония отново ще попадне под ударите на масова бежанска вълна и поради тази причина призова за по-тясно сътрудничество и координация с европейските партньори и съседи".

"Балканският маршрут" официално бе закрит на 7-ми март тази година. Тази сутрин гръцкото издание "Катимерини" съобщи, че "се забелязва увеличаване на опитите за нелегално преминаване на гръцко-македонската граница". "Те /мигрантите, бел.ред./ пристигат с влак до село Муриес и оттам през гората, край Дойранското езеро, се опитват да влязат в Македония. Други се опитват това да сторят край село Хамило, недалеч от Идомени /Сехово, бел.ред./", съобщава местен полицаи пред "Катимерини".

В момента в съседна Гърция има около 60 000 мигранти. Близо 20 000 от тях са настанени недалеч от българската и македонската граница. Трафикантите на мигранти се намират основно в Солун, който в момента се смята за "център за нелегален трафик, където работят освен гръцки, но и испански, албански и германски трафиканти", уточнява репортерът на БГНЕС, който тези дни посети града. Трафикантите се срещат в заведения, недалеч от площад Ванизелос, където уточняват сумите и маршрута за нелегалния трафик.

Източник: БГНЕС