Годишният отчет на ОЛАФ разкрива измами не само в България и Румъния, но и в други страни от ЕС. Общият размер на щетите възлиза на няколкостотин милиона евро, съобщава Дойче Веле.
Разнообразието и мащабите на случаите са огромни. Научаваме например за фалшифицирани документи за внос на домати, за служители на ЕС, които с невярна информация за местоживеенето си се опитват да си изкарат по-висока пенсия, или за шефа на един изследователски център, присвоил един милион евро с неверни отчети за проекти и т.н.

През миналата година са били регистрирани 6000 нередности при усвояването на европейските фондове. Общият размер на щетите възлиза на няколкостотин милиона евро. Вследствие на извършените разследвания били възстановени 203 милиона. По-голямата част от злоупотребите се разпределят само между няколко страни-членки: 60 процента от всички нови случаи през миналата година са били регистрирани в Белгия, България, Германия, Италия и Румъния.

Тонът на доклада за България от миналата седмица предизвикал разногласия между еврокомисарите. Едни настоявали за открито осъждане на безобразията, други за по-сдържана критика.

Снизхождение към България?

Съществува недоволство и от цялостната работа на шефа на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер. Обвиняват го, че прекалено дълго се е отнасял със снизхождение към неуредиците на Балканите. Неговият говорител обаче отхвърли обвиненията, изтъквайки, че Брюнер следвал двойна стратегия: по-мек тон в публичните изявления, но открито казване на истината при затворени врати. Изобщо служителите на ОЛАФ (Европейската агенция за борба с измамите) са убедени, че работят много ефективно с постъпващите нови информации за нередности, измами и корупция в страните-членки.

Евродепутатката Инге Гресле настоява Европейската комисия да се намесва по-често с призиви за ред в страните от съюза. Така например правителството на Люксембург никога не се било вслушало в препоръките на ОЛАФ. "Нередностите и случаите на измама трябва не само незабавно да бъдат регистрирани, но европейските институции трябва без бавене и да ги санкционират", апелира Сиим Калас, еврокомисарят отговарящ за борбата против злоупотребите. /БЛИЦ