Първата дама на Украйна Олена Зеленска излезе с остро изявление относно руската инвазия, осъждайки "масовото убийство" на цивилни в страната. Общирна статия публикува ВВС.

Зеленска се съсредоточи върху детските жертви, като спомена имената на три деца, загинали при бомбардировките.

Тя каза, че Украйна иска мир, но ще защити своите граници и своята идентичност.

Местонахождението на 44-годишната г-жа Зеленска не е известно, а съпругът й, президентът Володимир Зеленски, казва, че семейството му е мишена за руските сили.

В отворено писмо, публикувано на уебсайта на украинския президент късно във вторник на английски език, Международния ден на жената, г-жа Зеленска каза, че е получила множество искания за интервюта и че писмото й е послужило като отговор.

Тя каза, че нашествието е "невъзможно да се повярва. Нашата страна беше спокойна; нашите градове и села бяха пълни с живот".

„Това всъщност е масово убийство на украински цивилни“, добави тя, въпреки усилията на Русия да го представи като „специална операция“.

„Може би най-ужасяващото и опустошително от това нашествие са жертвите на децата."

„Осемгодишната Алис, която загина по улиците, докато дядо й се опитваше да я защити. Или Полина от Киев, която загина при обстрела, заедно с родителите си."

„Четиринадесетгодишният Арсений беше ударен в главата от отломки и не можа да бъде спасен, тъй като линейката не успя да стигне до него навреме, поради силни пожари.

„Когато Русия казва, че „не води война срещу цивилни“, аз първо извиквам имената на тези убити деца.