Олигарх №1 в Русия обяви рекордните 30 милиарда долара богатство. Състоянието на мажоритарния собственик на "Северстал" Алексей Мордашов и неговото семейство за първи път достигна 30 милиарда долара. Това го прави най-богатия човек в Русия, обяви Forbes. Според руските медии с парите на Мордашов цялата федерация може да живее две седмици.

Акциите на Северстал на Московската борса в петък достигнаха исторически максимум от 1414,4 рубли (192,41 щатски долара) за една. Неотдавна, в деня на инвеститора, компанията обяви, че очаква търсенето на стомана в Русия през тази година да се увеличи с 3,1 на сто.

Мордашов заема първо място в класацията на Forbes Real-Time. Такова състояние досега е успя да натрупа преди месец Владимир Потатин, собственикът на Норилски никел, но го задържа за по-малко от седмица. Двамата милиардери се конкурират във всичко от личния си живот до състоянието си.

„Северстал” е вертикално интегрирана миннодобивна и металургична компания. В края на 2020 г. тя е произвела 11,31 милиона тона стомана. Нейният основен собственик Алексей Мордашов държи 77,02 процента от акциите.