Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла посочи в понеделник, че вярва, че пероралното лекарство за лечение на Covid-19 на компанията - Paxlovid ще бъде ефективно срещу новооткрития вариант Омикрон.

"Добрата новина, когато става въпрос за нашето лечение, е че то беше проектирано, имайки подобно нещо предвид, проектирано е с факта, че повечето мутации идват в шиповете на коронавиурса", каза Бурла в интервю за CNBC.

"Така че това ми дава много високо ниво на увереност, че лечението няма да бъде засегнато, нашето перорално лечение няма да бъде засегнато от този вариант на коронавирус“, добави той.

Според него обаче компанията ще знае повече подробности за новия вариант на Covid-19 през следващите няколко седмици.

Сега Pfizer Inc. очаква да произведе 80 милиона курса за лечение на своето експериментално Covid лекарство, в сравнение с предишната прогноза за 50 милиона, посочи още Алберт Бурла.

По-рано този месец Pfizer заяви, че очаква да произведе 180 000 курса на лечение до края на тази година и поне 50 милиона курса до края на следващата година, включително 21 милиона през първата половина на 2022 г.

"В момента можем да се ангажираме с 80 милиона дози благодарение на нашата производствена машина“, отбеляза той.

По-рано този месец Pfizer подаде заявлението си за разрешение за спешна употреба на Paxlovid в Съединените щати и Европейския съюз, след като съобщи данни, показващи, че разработеното от компанията хапче има 89% ефективност за предотвратяване на хоспитализация или смърт при хора в риск от Covid-19.