Пандемии като настоящата от новия коронавирус са резултат от унищожаването на природата от човечеството. Това обявиха високопоставени представители на ООН, СЗО и WWF International, а светът пренебрегва тази очевидност от десетилетия, пише Guradian.

Незаконната и неустойчива търговия с диви животни, както и опустошаването на горите и други диви места все още са движещите сили за нарастващия брой болести, прескачащи от дивата природа към хората.

Те призовават за екологосъобразно и здравословно възстановяване от пандемията от COVID-19, по-специално чрез реформиране на разрушителното земеделие и неустойчивите диети.

Доклад от WWF, публикуван също в сряда, предупреждава: "Рискът от ново заболяване [дивата природа към човека] да се появи в бъдеще е по-висок от всякога, с потенциал да се опустоши здравето, икономиките и глобалната сигурност."

Ръководителят на WWF във Великобритания заяви, че търговските сделки след Brexit, които не успяват да защитят природата, ще оставят Великобритания "съучастник в увеличаването на риска от следващата пандемия".

Цифрите на високо ниво отправиха поредица от предупреждения от март, като водещите световни експерти в областта на биоразнообразието заявиха, че в бъдеще е възможно още по-смъртоносни огнища на болести, освен ако разразителното разрушаване на природния свят не бъде бързо спряно.

По-рано през юни шефът на ООН за околната среда и водещ икономист заяви, че Covid-19 е "SOS сигнал за човешкото предприятие" и че настоящото икономическо мислене не признава, че човешкото богатство зависи от здравето на природата.

"Виждахме много болести да се появяват през годините, като Зика, СПИН, Сарс и Ебола и всички те произхождат от популациите на животните в условия на силен натиск върху околната среда", казва Елизабет Марума Мрема, ръководител на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие, Мария Нейра, директор на Световната здравна организация за околната среда и здравето, и Марко Ламбертини, ръководител на WWF International, в статията на Guardian.

С коронавирус "тези огнища са прояви на опасно небалансираната ни връзка с природата", казаха те. "Всички те илюстрират, че собственото ни разрушително поведение към природата застрашава собственото ни здраве - страхотна реалност, която колективно пренебрегваме от десетилетия.

"Тревожно е, че докато Covid-19 ни даде още една причина за опазване и опазване на природата, видяхме обратното. От Големия Меконг, до Амазонка и Мадагаскар се появиха тревожни доклади за засилено бракониерство, незаконна сеч и горски пожари, докато много страни участват в прибързани екологични отклонения и съкращаване на финансирането за опазване.


Всичко това идва в момент, когато най-много се нуждаем.

Трябва да приемем справедливо, здравословно и зелено възстановяване и да започнем по-широка трансформация към модел, който цени природата като основа за здравословно общество.

Ако не го направите, а вместо това се опитвате да спестите пари, като пренебрегвате опазването на околната среда, здравните системи и мрежите за социална сигурност, вече се оказа фалшива икономика. Сметката ще бъде платена многократно."

Докладът на WWF заключава, че ключовите движещи фактори за болестите, които преминават от диви животни към хора, са унищожаването на природата, интензифицирането на земеделието и животновъдството, както и търговията и консумацията на високорискови диви животни.

Докладът призовава всички правителства да въведат и прилагат закони за премахване на унищожаването на природата от веригите за доставки на стоки и обществеността, за да направят диетите си по-устойчиви.

Говеждото, палмовото масло и соята са сред стоките, често свързани с обезлесяването, а учените казват, че избягването на месо и млечни продукти е единственият най-голям начин за намаляване на въздействието върху околната среда върху планетата.

Таня Стийл, ръководител на WWF UK, заяви, че търговските сделки след Brexit трябва да защитават природата:

"Не можем да бъдем съучастници в увеличаването на риска от следващата пандемия. Нуждаем се от силно законодателство и търговски сделки, които ни спират да внасяме храна, която е резултат от бурно обезлесяване или чието производство пренебрегва лошите благосъстояния и екологичните стандарти в страните производители. Правителството има златна възможност да направи трансформативна, водеща в света промяна. "

В доклада на WWF се казва, че 60-70% от новите заболявания, появили се при хората след 1990 г., идват от дивата природа. За същия период са разчистени 178 милиона хектара гора, което се равнява на повече от седем пъти повече от площта на Обединеното кралство.