Kомисията на ООН по наркотичните вещества премахна канабиса и смолата от канабис от списъка на опасните наркотични вещества от конвенцията от 1961 година.

В същото време марихуаната ще остане обект на контрол в съответствие с разпоредбите на Конвенцията, съобщиха от ООН. Това решение е взето по препоръка от миналата година на Световната здравна организация. СЗО също така препоръчва премахването на основните канабиноиди (като дронабинол) от списъците на психоактивните вещества от 1971 г., но Комисията на ООН отхвърли предложението.

Организацията също е оставила канабиноидите под международен контрол. Самият канабис е признат от ООН като лекарство с терапевтични свойства, пише вестник The New York Times, позовавайки се на британски делегат.


Наркотикът е изключен от списъка на най-опасните наркотици (като хероин), което ще позволи медицински изследвания в тази област.

Решението може също така да действа като катализатор още повече държави да легализират марихуаната за медицинска употреба, което често води и до преразглеждане на развлекателната й употреба.

В момента над 50 страни по света са приели програми за лечебен канабис. Канада, Уругвай и 15 щата на САЩ са легализирали развлекателното използване на марихуаната, подобни закони има и в Мексико и Люксембург.