От ООН заявиха, че разследват всичките изявления за употреба на химически вещества, но засега няма да коментират обвиненията от страна на Сирия по адрес на САЩ и Великобритания, че двете страни са доставяли химически оръжия на бунтовниците. Това съобщи за РИА Новости заместник-говорителя на генералния секретар на ООН Фархан Хак.
„Структурите на ООН се опитват да проучат изявленията за токсични вещества, когато и да постъпят те, но засега изявления няма“, съобщи Хак.
По-рано заместник-министъра на външните работи на Сирия Фейсал Микдад на пресконференция в Дамаск заяви, че отровните вещества, които са били намерени в изоставени от ислямистите складове с оръжие, свидетелстват за това, че те са били доставени на терористите в Сирия от САЩ и Великобритания.  


По думите на Микдад, „откритите химически боеприпаси… са произведени от Federal Laboratories на територията на САЩ… А отровните средства са произведени от компаниите Chemring Defence UK (Великобритания) и NonLethal Technologies (САЩ)“. По думите на заместник-министъра, отровните вещества са били открити в складове на бандитите както в Алепо, така и в освободените район в източното предградие на Дамаск.

Превод и редакция: БЛИЦ