Почти половината от руските военнослужещи, заловени по време на специалната военна операция в Украйна, са били измъчвани и малтретирани от украинските сили за сигурност.

Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк по време на речта си на 52-рата сесия на Съвета на ООН по правата на човека (СПЧ) в Женева, цитиран от информационните агенции.

"Почти половината от интервюираните руски военнопленници са били измъчвани или малтретирани. Съобщава се, че повечето от тези случаи са се случили скоро след като са били заловени. Не открихме значителни доказателства за малтретиране в по-постоянните места за задържане", подчертава Тюрк.

Върховният комисар отбеляза, че граждански лица, задържани в Украйна, също са били измъчвани.

"Моите служители са документирали 91 случая на насилствени изчезвания и произволни задържания от страна на украинските сили за сигурност", каза той.

"От 73-те жертви, които интервюирахме, 53% са били измъчвани или малтретирани", продължи Тюрк. "Регистрирахме 24 случая на сексуално насилие от страна на украински служители, като повечето от тези случаи включваха сексуално насилие в началните етапи на задържането."

Той подчерта, че няма значителни доказателства за малтретиране в по-постоянните места за задържане.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук