Официално признаване на Йерусалим за столица на Израел от САЩ би било "целувката на смъртта" за решението за две държави в израелско-палестинския конфликт. Това предупреди главният представител на Организацията за освобождение на Палестина във Вашингтон Хусам Зомлот в интервю за Ройтерс.

"Ако подобно решение бъде взето, ще има катастрофални последици", предупреди Зомлот.

"Това в действителност би било целувката на смъртта за решението за две държави, защото Йерусалим е в самата основа на решението за две държави", каза той.

Високопоставен представител заяви пред агенцията миналата седмица, че президентът Доналд Тръмп вероятно ще направи изявление по казуса в сряда, въпреки че съветникът му Джаред Къшнър поясни, че американският лидер все още не е взел крайно решение.

Ако подобно решение бъде взето, това ще доведе до прекъсване на дългогодишна американска политика и ще предизвика насилие в Близкия изток.

По-рано днес медии съобщиха, че Тръмп е отложил дългоочакваното решение за това къде да се намира американското посолство в Израел - в Тел Авив или в Йерусалим.

"Ако решението за две държави получи последен смъртоносен удар, основната реакция от нас ще бъде стратегическа и политическа, защото ние няма да участваме в празен процес", предупреди Зомлот.

Той подчерта, че медиаторската роля на САЩ ще бъде торпилирана, ако Тръмп обяви Йерусалим за столица на Израел.

Йордания, Арабската лига и Турция също предупредиха за катастрофални последици, ако Вашингтон вземе подобно решение.