Имайки сигурна работа като зидар, Уго Рамирес никога не е предполагал, че ще се нуждае от благотворителна помощ, за да изхранва семейството си. Но с нарастването на разходите за живот в цяла Европа 44-годишният баща на три деца е един от нарастващия брой хора в Испания, които се обръщат към хранителни банки, за да свържат двата края.

"Виждаме, че цените се увеличават всяка седмица, дори за основните стоки", казва той пред АФП, докато стои пред дървени щайги с плодове и зеленчуци на входа на жилищна сграда в Мадрид.

ВИДЕО можете да видите ТУК

По данни на Националния статистически институт, цените на храните в Испания са скочили с 15,4% през октомври спрямо година по-рано, което е най-голямото им увеличение от близо три десетилетия.

Захарта поскъпна с 42,8%, пресните зеленчуци - с 25,7%, а яйцата - с 25,5%, предава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

В стремежа си да намали натиска върху затруднените домакинства, правителството на социалистическия премиер Педро Санчес, което е изправено пред избори следващата година, похарчи милиарди евро за допълнителни социални разходи.

Всяка събота Рамирес, който е от Венецуела, идва в тази хранителна банка, създадена по време на пандемията от квартална асоциация в работническия квартал Алуче, за да вземе хранителни продукти. Той печели 1 200 евро на месец, а съпругата му - 600 евро, като работи на непълно работно време като домашна помощница.

След като платят месечния си наем от 800 евро и 300 евро за комунални услуги, "не остава много", казва той. Опашката от хора, търсещи помощ, се простира далеч по улицата. Много от тях са имигранти. Подобни опашки, наречени "опашки на глада", могат да се видят редовно пред други хранителни банки в цялата страна.

Недостатъчни заплати

"Всяка седмица виждаме нови нуждаещи се семейства, особено след началото на войната в Украйна", казва Раул Калзадо, доброволец в асоциацията на квартал Алуче. Някои майки са спрели да купуват дамски хигиенни продукти, за да могат да изхранват децата си, добавя той.

В момента асоциацията предлага помощ на 350 домакинства, като Калзадо очаква до края на годината броят им да нарасне до около 400. Зад него десетки други доброволци са заети с работа, заобиколени от кашони с тестени изделия, консерви и бебешки пелени.

"Някои бенефициенти нямат никакви доходи. Но имаме и все повече пенсионери с малки пенсии или хора, които работят, но заплатите им са недостатъчни", казва Елена Бермехо, заместник-председател на асоциацията.

 


 

Сред мерките, които Испания въведе, са субсидии за транспорт, еднократно плащане от 200 евро за безработните и 15-процентно увеличение на пенсиите за най-уязвимите, като например вдовиците. Благотворителните организации, работещи с бедните, обаче твърдят, че мерките не са достатъчни.

"За някои семейства е трудно да си купят дори литър зехтин или килограм леща", казва Бермехо.

Намаляване на даренията

Банките за храна, които започнаха да се разтоварват, след като хората се върнаха на работа след края на пандемията, се борят да посрещнат нарастващото търсене.

"С инфлацията се наблюдава намаляване на даренията", тъй като хората разполагат с по-малко пари, заяви говорителят на Испанската федерация на хранителните банки Луис Мигел Руперес. По-високите цени означават също, че хранителните банки могат да си позволят да купуват по-малко храна, добави той.

От януари досега федерацията е събрала 125 000 тона храна в сравнение със 131 000 тона по същото време на миналата година.

Хранителните банки помагат на над 186 000 души в региона на Мадрид и на 1,35 млн. души общо в Испания - приблизително толкова, колкото е населението на Барселона, втория по големина град в страната.

Според проучване, публикувано по-рано тази година от Университета в Барселона, едно от всеки седем домакинства в Испания страда от продоволствена несигурност, което означава недостатъчен или несигурен достъп до храна поради ниски доходи.

"Надявам се, че ще се подобри, но се страхувам, че няма да е така", казва Рамирес, докато стиска торба с хранителни продукти от хранителната банка.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук