Шотландското правителство поиска Министерството на отбраната да окаже помощ на службите за Бърза помощ. Подобен призив беше отправен и в Северна Ирландия, съобщи БНР.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че здравните служби са изправени пред комбинация от най-големите предизвикателства в историята си заради пандемията от коронавирус.

Политици от опозицията изтъкнаха много случаи с големи закъснения на линейки, при един от които пациент е починал след 40-часово чакане.

Стърджън каза, че нейното правителство работи върху различни планове за справяне със ситуацията, като един от тях е помощ от военните.

Подобно съдействие на Бърза помощ от страна на войската вече се оказва в Англия, уточни Стърджън и допълни, че и в Шотландия военните сътрудничат на здравеопазването под някаква форма за последните 18 месеца. Министерството на здравеопазването потвърди, че е получило искането на Никола Стърджън.

Министърът на здравеопазването на Северна Ирландия Робин Суон също поиска помощ от военните, тъй като, по неговите думи, здравните служби са затруднени от коронавируса, както никога досега.

По-рано той поиска от Министерството на отбраната да изпрати 100 военни лекари в Северна Ирландия в помощ на две болници, които не могат да са справят с високия брой пациенти с коронавирус.