Беларусите ще окажат яростна съпротива, ако Минск реши да въвлече страната в пълномащабно участие във войната на Москва в Украйна, заяви лидерката на опозицията Светлана Тихановска, цитирана от ДПА.

Движението на нашите привърженици ще саботира това. Ще отказват да изпълняват дадените заповеди или беларуските войници ще се предават още на момента, каза в интервю за ДПА Тихановска две години, след като оспорването на изборите в Беларус доведе до многобройни протестни демонстрации.

Русия вероятно е разчитала на Беларус да бъде укрепена позиция за атака срещу Украйна още по времето на фалшифицираните избори, с които лидера Александър Лукашенко запази властта си, отбеляза Тихановска.

Лукашенко се обяви за победител на изборите през август 2020 г., което отприщи безпрецедентни протести в Беларус. Европейският съюз и САЩ отказват да признаят Лукашенко за законно избран президент, а мнозина смятат, че именно Тихановска е истинският победител.

Масовите демонстрации бяха потушени, след като бяха упражнени тежки репресии върху продемократичната опозиция, върху правозащитници, профсъюзи и независими журналисти.

"Лукашенко е колаборационист. Той въвлече Беларус в тази война. За да го остави Русия на власт, той ще направи всичко, което му се каже", смята лидерката на опозицията, цитирана от БТА.

Официално Беларус не се участва във войната на Русия в Украйна. Въпреки това, малко след началото на инвазията през февруари, Лукашенко призна, че руски ракети са били изстреляни от беларуска територия към Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук