Световен индекс сочи къде се чувстваш най-добре, учиш, лекуваш се и разпускаш качествено Организацията Social Progress Imperative обяви годишната си класация за най-високо качество на живот. Начело са много държави от Скандинавия, а първите 20 места се заемат все от развити страни с висок жизнен стандарт, съобщи "24 часа"
1. Финландия: Най-висок е рейтигът ѝ по критерии задоволяване на основни човешки нужди (здравеопазване, хигиенни условия, жилища), основи на благосъстоянието (образование, достъп до технологии), по продължителност на живот и по човешки свободи. Ако тръгнете за там обаче, облечете се дебело - температурата пада до минус 50 градуса по Целзий.

2. Канада: 35-милионното население на тази огромна страна е едно от най-обгрижваните в света. Здравеопазването е най-силната ѝ страна. Образованието и възможностите за реализация също са впечатляващо добри. Скромното на брой население на Канада е едно от най-обгрижваните в света. 

3. Дания: Социалната мобилност и равнопоставеността в доходите са сред най-добрите в света. Основните човешки нужди са задоволени, но не на върховно ниво. От здравеопазването и продължителността на живот може да се желае още.

4. Австралия: Фантастично образование, възможности за работа и голяма лична свобода - неслучайно толкова много хора искат да се преместят там. Изостава обаче по толерантност и интегриране на пришълците.

5. Швейцария: Там са едни от най-скъпите градове в света, но цената се изплаща - страната блести в здравеопазването, качественото хранене и достъпа до образование.

6. Швеция: Вода в изобилие, високо ниво на здравеопазване и хигиенни условия. Отличник е и по качество на хранене и човешки права.

7. Норвегия: Първенец по качество на хранене, основни медицински грижи и образование. Пример за подражание на страни извън ЕС.

8. Холандия: Една от най-толерантните страни, с най-големи лични свободи и право на избор - това са нейните главни достойнства.

9. Великобритания: Нарежда се сред челните места заради добрите базови медицински грижи, качественото образование и елитните училища.

10. Исландия: Задоволява отлично основните човешки нужди, има и висок брутен вътрешен продукт на глава от населението.

11. Нова Зеландия: Със същия индекс като Исландия, тази “най-млада държава в света”, както се рекламира сама, е и една от най-красивите. Тя е сред малкото останали кътчета “на големите възможности” - работните места там са в изобилие, защото жителите са малко.

12. Ирландия: Британците, бягащи от Брекзит, ще открият там отлично задоволявани основни човешки нужди и благодатна почва за добри потенциални инвестиции.

13. Австрия: Виена е културната столица на Европа, а австрийските писти привличат скиори от цял свят. Не куца и стандартът на живот - страната е 14-а икономика в света според МВФ.

14. Япония: През последното десетилетие страната направи удивителен социален прогрес, особено в трудовите права на жените. Но там все още има много малко имигранти и висок процент самоубийства на хора под 30 г.

15. Германия: Изненадващо назад в класацията, но висок рейтинг в приобщаването на чужденци. През последните месеци тя прие над милион бежанци, но въпросът е дали инфраструктурата ѝ може да го понесе.

16. Белгия: Като страна домакин на управата на ЕС, постигна забележителен социален напредък. Тя показа, че понякога, ако си по-малка държава, е по-лесно да се грижиш за обитателите си.

17. Испания: Една от най-известните курортни зони в Европа. Има силна социална система и добър баланс работа-личен живот. Високата безработица сред младите обаче удря по стандарта на живот на много от поданиците.

18. Франция: За мнозина тя е бастион на свободата, но не се класира добре по критериите “толерантност и интегриране”. Още по-зле е в областта на възможностите за реализация.

19. САЩ: Представянето на тази суперсила е разочароващо - последна е в двайсетицата, коментират от Social Progress Imperative. Мощната икономика на държавата не се трансформира в социален напредък за много от нейните граждани.