Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че в Брюксел са "излъгали хората на Европа", когато са казали, че санкциите срещу Москва няма да бъдат разширени в енергийния сектор и че ще доведат до бърз край на войната в Украйна, съобщава сръбската RTV.

"Основните акционери на енергийни компании, като се започне с финансиста Джордж Сорос, правят милиарди допълнителни печалби благодарение на повишаването на цените на енергията, свързани със санкциите", каза още Орбан.

Орбан посочи, че гражданите в Европа в момента плащат високи цени за енергия поради санкции, което прави бъдещето нестабилно.

Лидерът на "Фидес" отбеляза, че войната в Украйна продължава, без да има никаква надежда, че ще приключи скоро.

Според него цените на енергията се движат от политически мотивирани решения в Брюксел, а не от икономически причини. Той също така заяви, че не е сигурно дали ситуацията ще се влоши още повече, като се има предвид, че ЕС иска да въведе нови санкции за Русия.

"Без санкции, цените на енергията щяха да бъдат същите като през април, когато се очакваше да се стабилизират около 100 долара. На срещата на върха във Версай страните от ЕС се договориха с ръководството на Германия и Унгария да не разширяват санкциите върху енергията", добави Орбан.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук