Ядрената енергия, ключов сектор за страни като Франция и България, е малко вероятно да бъде включена в седмия пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия заради нахлуването й в Русия, съобщават пред Euractiv информирани източници.

Мярката предизвика опасения сред някои държави-членки относно поддръжката на атомните електроцентрали в Европа, заявяват няколко запознати с хода на преговорите дипломати от ЕС.

Мярката би засегнала "изграждането на съоръжения или инсталирането на оборудване за или предоставянето на услуги, оборудване или технологии за дейности, свързани с производство на електроенергия или електроенергия както в Русия, така и в чужбина“.

Таванът на цените на петрола в ЕС също едва ли ще намери място в новия санкционен пакет, разкриват пред брюкселския портал дипломатите.

"Не е толкова лесно за ЕС да включи ядрената енергетика в новият пакет срещу Русия. Секторът е ключов във Франция и в България, която изнася енергия за Западните Балкани и Гърция", пише в свой анализ и Politico.

Припомняме, че през почивните дни Европейската комисия проведе консултации с държавите-членки на ЕС относно ответните мерки срещу предстоящата руска анексия на окупираните украински територии в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, за които се очаква изпълнителната власт на блока да представи официално предложение на столиците по-късно тази седмица.

Мерките, предложени от "ястребите“, включват, наред с другото, спиране на вноса на ядрено гориво, луксозните стоки и руските ИТ и технологични сектори, както и изключване на повече банки от системата за съобщения SWIFT, според документ, видян от EURACTIV.

Но засега няма да има допълнителни ограничения върху вноса на руска енергия в ЕС в седмия пакет, въпреки че някои страни призовават за допълнителни рестрикции върху вноса на природния газ и ядрена енергия.

Мярката срещу ядрената енергия би засегнала "изграждането на съоръжения или инсталирането на оборудване за или предоставянето на услуги, оборудване или технологии за дейности, свързани с производство на електроенергия или електроенергия както в Русия, така и в чужбина“.

По същия начин идеята за включване на механизъм за ограничаване на цените на износа на руски петрол, както е договорено от страните от Г-7, не печели единодушие сред държавите-членки, добавят дипломатите.

Най-категорично против ограниченията срещу вноса на петрол са били южноевропейските държави, които въпреки натиска на САЩ да се приеме решение до 5 декември, посочват, че скоро ще влезе в сила забраната за закупуване на руски петрол по море.

"Има много въртене и шум около тавана на цените и ядрената енергия, но доколкото знаем, Европейската комисия все още не е изключила нищо“, разкрива пред EURACTIV европейско официално лице.

Друг дипломат от ЕС обаче изразява разочарованието, споделено от "ястребите“, че изключването на енергийния елемент от мерките ще направи пакета "малък“.

Група държави-членки на ЕС, включително Нидерландия, Франция, Полша и балтийските страни, предложиха нов критерий за включване в списъка, при който подпомагането при избягване и заобикаляне на санкции може да стане основание за санкциониране на лица и организации.                                                                         

"Европейската комисия изглеждаше склонна да разгледа това, като се има предвид, че може да действа като възпиращ фактор за подпомагане на избягването на санкции“, разказва дипломат от ЕС пред EURACTIV.

През май изпълнителната власт на ЕС разкри планове, според които нарушаването на санкциите на ЕС ще се превърне в престъпление в целия ЕС.

Предложението обаче все още се нуждае от подкрепата на страните членки, които традиционно са предпазливи по отношение на реформи, които изискват промени в техните наказателни закони.