Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна с премиера на Унгария Виктор Орбан в понеделник в опит да облекчи нарастващото напрежение, докато все по-войнственият унгарски лидер заплашва да блокира ключови решения за Украйна, пише France 24.

Разговорите, които Орбан е определил като "полезни", без да дава повече подробности, са продължили "над 2 часа", е съобщил служител на ЕС.

Орбан, който е единственият лидер на ЕС, който поддържа тесни връзки с Кремъл, заплашва да използва ветото си на среща на върха на ЕС през декември, за да блокира помощта за своя разкъсван от война съсед и да спре кандидатурата на Украйна да се присъедини към блока.

Мишел и Орбан са имали "съществени дискусии" по писмото на унгарския премиер от миналата седмица, призоваващо за "спешно" преосмисляне на стратегията на блока за Украйна, е добавил служителят.

Будапеща е в спор с Брюксел по цял набор от въпроси, вариращи от миграцията, съдебната реформа и правата на ЛГБТ+ до Украйна.

Последният залп на Орбан е агресивна евроскептична рекламна кампания, включваща плакати, насочени към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Символични битки

Някои анализатори определят действията на Орбан в Украйна като изнудване за отблокиране на милиарди евро от замразените фондове на ЕС, докато други твърдят, че той се опитва да мобилизира избирателите си срещу "брюкселските бюрократи" преди изборите за Европейски парламент през юни - тактика, която е използвал и преди други избори.

Миналата седмица Брюксел одобри отпускането на 900 млн. евро аванс на Унгария от фонда за възстановяване от пандемията Covid.

Но по-голямата част от парите, които Будапеща трябваше да получи, бяха спрени, докато не изпълни няколко условия за спазване на принципите на правовата държава, които според ЕС тя не спазва.

Брюксел замрази и 22 млрд. евро от отделни кохезионни фондове.

По-рано този месец Орбан заяви пред своите поддръжници, че Унгария се противопоставя на политиките на ЕС "с всички сили", като твърди, че те ще доведат Европа "до гибел".

"С наближаването на предизборната кампания правителството иска да покаже проблемите, които възнамерява да промени в Брюксел", според анализатори.

Орбан се нуждае от тези "символични битки срещу външни врагове", за да "поддържа базата си постоянно мобилизирана".

По подобен начин националистът напоследък затвърди и позицията си срещу ЛГБТ+ общността под натиска на крайнодясната партия.

Отвличане на вниманието

Преди последните европейски избори през 2019 г. Орбан започна подобна кампания срещу предшественика на Фон дер Лайен Жан-Клод Юнкер.

Той непрекъснато представя лидерите на ЕС като марионетки на еврейския милиардер Джордж Сорос, а сега и на неговия син Алекс, който е любимец на Орбан заради подкрепата им за неправителствени организации за защита на правата на човека.

"Това е стара тактика, целяща да създаде неясна и въображаема заплаха, за да отклони вниманието на избирателите от реални проблеми, като например качеството на общественото образование или системата на здравеопазването", е коментирал пред AFP говорител на фондация "Отворено общество" на Сорос.

Междувременно Фон дер Лайен е "напълно невъзмутима" от плакатите, насочени срещу нея в Унгария, според Европейската комисия.

"Научихме се да живеем с това, че Орбан лае" своите "вопли в микрофона", преди да промени отношението си в залата на Съвета на ЕС, е коментирал европейски дипломат пред френската агенция.

"Предизвикателството е да се протегне ръка и да не се стига до по-нататъшна ескалация в много критичен момент от преговорите по въпроси, които изискват единодушие", е добавил дипломатът. Но ЕС прави грешка, като не е твърд в позицията си към Орбан".

"Орбан е отличен тактик, който засега няма друг избор, освен да се подчини на правилата на ЕС, защото е доста изолиран, докато играе опасна игра", е коментирал дипломатът.

"Нелибералната демокрация", която той твърди, че е изградил в Унгария, е несъвместима с ценностите на блока. Орбан се представя като пример за други крайно десни лидери".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук