Премиерът на Унгария смята, че е време да се "пресуши блатото“ Европейски парламент, като според него това означава разпускане на законодателния орган Европейския съюз, предават информационните агенции.

На годишна международна пресконференция в Будапеща Виктор Орбан каза, че последният корупционен скандал, включващ няколко членове на Европейския парламент, е поставил под въпрос доверието в институцията и че той подкрепя премахването на органа, какъвто съществува в момента.

"Унгарците биха искали Европейският парламент да бъде разпуснат в сегашния му вид“, каза Орбан. "Степента, до която репутацията на Европейския парламент в Унгария е накърнена (от скандала), е лесна за отговор: изобщо не , защото не можеше да бъде по-ниска".

Орбан разкритикува Европейския парламент за неотдавнашните разкрития за корупционен скандал с пари срещу услуги, в който се твърди, че е замесен в Катар, и заимства фраза от бившия американски президент Доналд Тръмп, казвайки, че е време да се "пресуши блатото“ в Брюксел.

Пресконференцията в сряда дойде, след като ЕС замрази повече от 12 милиарда евро финансиране за Унгария поради опасения за посегателства върху европейските ценности.

Орбан: Който доставя оръжия на Украйна се е хвърлил здраво във войната

През септември Европейският парламент обяви, че Унгария вече не може да се счита за демокрация и ще се превърне в "хибриден режим на избирателна автокрация“ под ръководството на Орбан – обвинение, което неговото правителство отхвърли.

Допълнително към напрежението между Будапеща и Брюксел е лобирането на унгарското правителство срещу санкциите срещу Москва за войната й в Украйна.

Орбан, който се смята за един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин в ЕС, твърди, че санкциите са били неефективни при натиска върху Русия да прекрати войната и че са нанесли повече щети на европейските икономики, отколкото на Русия.

"Ако зависеше от нас, нямаше да има политика на санкции“, каза Орбан в сряда, добавяйки, че няма да подкрепи никакви допълнителни пакети от санкции срещу Русия в бъдеще, но няма да пречи на ЕС да ги приеме.

"Не е в наш интерес да разделяме трайно европейската и руската икономика на две, затова се опитваме да спасим каквото може да се спаси от нашето икономическо сътрудничество с руснаците“, каза той.

Орбан направи редица отстъпки, за да осигури доставката на крайно необходимите средства от ЕС, но Европейската комисия - изпълнителната власт на блока - настоя за по-нататъшни реформи, ако Будапеща иска да получи достъп до парите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук