Китай започна да продава по света оръжия собствено производство, включително въоръжени дронове, и почти достигна "паритет" със Запада във военните технологии. Според доклад на Международния институт за стратегически проучвания официалният военен бюджет на Китай от 145 млрд. долара от миналата година е 1,8 пъти по-висок от взетите заедно военни разходи на Южна Кория и Япония. Също така е пресметнато, че повече от една трета от военните разходи в Азия през 2016 г. е на Китай, като се има предвид, че тези разходи в Азия са нараснали с 5-6% между 2012 и 2016 г.
"Военният напредък в Китай показва, че западното господство в сферата на модерните оръжейни системи вече не може да се приема за даденост", каза директорът на IISS Джон Чипман при представяне на доклада в Лондон.

"Появява се заплаха за западните сили, тъй като Китай се стреми да продава повече в чужбина, и поради това (западните сили - бел. ред.) може да се изправят пред по-модерни оръжейни системи на повече места, и да действат срещу по-широк спектър от противници", каза Чипман.

Докладът констатира, че по отношение на военновъздушните сили "Китай" почти е постигнал паритет със Запада". Казва се, че една от китайските ракети въздух-въздух няма аналог на Запад и че Китай е взел на въоръжение ракета с малък обсег, каквато "са в състояние да създадат само шепа водещи в тази област държави". Освен това Пекин развива ракета въздух-въздух с най-голям обсег на действие в света.

Докладът констатира, че износът на китайско оръжие за Африка миналата година е варирал от копирани по съветски образец оръжия до износ на създадени от Китай оръжейни системи.

"Докато Европа е един от трите региона в света, където отбранителните разходи се повишиха през 2015-2016 г., европейските разходи за отбрана остават значително скромни като съотношение към БВП на континента", пише в доклада.