Шест месеца след нападението срещу Салман Рушди, той издава нов роман. "Градът на победата" е завършен преди покушението срещу писателя и е едно от най-очакваните заглавия тази година, предаде БНТ.

Няма да има официално представяне на 15-я роман на Рушди, който все още се възстановява след нападението с нож, извършено по време на конференция през август.

Рушди, който е гражданин на Съединените щати и от 20 години живее в Ню Йорк, е изгубил зрението на едното си око и способността да движи едната си ръка. Покушението предизвика шок на Запад, но бе приветствано от екстремисти в някои мюсюлмански страни.

В първото си интервю след нападението пред изданието "Ню Йоркър" той разказа, че сънува "плашещи кошмари":

"Бил съм и по-добре", казва писателят пред журналиста Дейвид Ремник в разговора, публикуван в понеделник. "Но като се има предвид случилото се, не съм толкова зле".

"Тежките наранявания вече са излекувани", описва състоянието си творецът. "Чувствам палеца, показалеца и долната половина на дланта си. Правя много терапия на ръце и ми казаха, че се справям доста добре".

Ремник е разговарял с Рушди както лично в офиса на неговия агент в Манхатън, така и чрез платформата Зуум. Според него писателят, носител на наградата "Букър", е отслабнал с повече от 18 килограма и чете основно чрез айПад, за да може да регулира осветлението и размер на шрифта.

"Има белег от дясната страна на лицето", пише журналистът. "Той говори гладко както винаги, но долната му устна е увиснала на една страна. Лакътният нерв на лявата му ръка е бил силно увреден".

Ислямистката закана изпълнена: Клаха Салман Рушди на пъпа на Ню Йорк ВИДЕО

"Опитвах се многократно през тези години да избегна взаимни обвинения и огорчение", сподели творецът. "Един от начините, по които се справих с всичко, е да гледам напред, а не назад. Това, което ще се случи утре, е по-важно от това, което се е случило вчера". 

Доста време Салман Рушди запази мълчание в социалните мрежи, но сега публикува в профила си в Туитър от време на време и дори отговаря на обиди. Миналата седмица потребител му каза, че живее "позорен живот", а писателят отговори: "О, още един фен! Толкова съм доволен".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук