Върховният съд на американския щат Южна Каролина блокира две екзекуции на убийци, докато на осъдените не бъде осигурен избор между смърт чрез токов удар или разстрел. Нов закон изисква лишените от свобода да вземат решение между двата метода, ако екзекуцията не може да се изпълни чрез отровни субстанции – начин, наричан най-често „смъртоносна инжекция“, пише bg-voice.com.

Тъй като властите в затвора все още не са сформирали екип за провеждане на разстрели, екзекуциите са спрени от Върховния съд, защото не може да се осигури избор и така да бъде изпълнен законът.

Уийците Брад Сигмън и Фреди Оуенс трябваше да бъдат екзекутирани този месец. На осъдените е отказана смъртоносна инжекция – тяхната предпочитана опция – защото затворническите власти не са разполагали с необходимите препарати. Недостигът им доведе до 10-годишна пауза в употребата на този метод за екзекуция в щата.

Новият закон, влязъл в сила миналия месец, има за цел да затвори вратичка, която позволява на затворниците да отлагат за неопределено време екзекуции, ако отровите не са били налични.

На практика пак се получи отлагане на екзекуции, тъй като при липсата на екип за разстрел остана единствено възможността за смърт чрез електрошок. Адвокатите на Сигмън и Оуенс обаче обжалваха употребата на този метод в съда, като поддържаха позицията, че клиентите им имат правото да умрат от смъртоносна инжекция.

Те сезираха Върховния съд да отложи изпълнението на присъдите, докато жалбата им бъде разгледана.

В сряда съдът се произнесе в полза на осъдените, като заяви, че те не са получили възможност „да изберат начина на тяхното екзекутиране“. Съдът заяви, че не трябва да се издават допълнителни известия за екзекуция, докато не бъдат въведени протоколи и политики за изпълнение на екзекуции чрез разстрел.

В отговор на съдебната заповед щатските затворнически власти обявиха, че „продължават да създават политики и процедури за провеждане на разстрел“.

„Очакваме други щати да ни дадат насоки в този процес. Ще уведомим съда, когато екип за разстрели е в състояние да провежда екзекуции“, заяви Департаментът по изпълнение на наказанията в Южна Каролина.

Този щат е един от четирите, които позволяват екзекуции чрез разстрел. Другите са Оклахома, Мисисипи и Юта.

63-годишният Сигмън трябваше да бъде екзекутиран в петък. Той е прекарал близо две десетилетия в очакване на екзекуцията си, след като е бил осъден през 2002 г. за убийство с бейзболна бухалка на родителите на бившата си приятелка.

Екзекуцията на Оуенс беше планирана за 25 юни. 43-годишният затворник е вкарван и изкарван от списъка на очакващите екзекуция от 1999 г., когато е бил осъден за убийство на служител в магазин по време на обир.