Италиански съд осъди на 10 години затвор пилот на пътнически самолет, който в аварийна ситуация се поддал на паниката и започнал да се моли, вместо да следва инструкциите.
През август 2005 г. самолет на авиокомпанията Tuninter ATR-72, изпълняващ полет от италианския град Бари за остров Джерба в Тунис, паднал в морето на 13 км от Сицилия, след като свършило горивото му.
На борда е имало 39 души, от които петима членове на екипажа, 23 от тях оцелели.
Съдът постанови, че тунизийският пилот Чафик Гарби, който е управлявал самолета, е виновен в убийство поради невнимание. По данни на следствието, след като и двата мотора на самолета спрели, пилотът не се опитал да докара машината до най-близкото летище, а започнал на висок глас да се моли.
На 8 до 10 години пък са осъдени още шестима души, сред които и вторият пилот и ръководителят на Tuninter.
“Това е безпрецедентна присъда, но ние винаги сме казвали, че това беше безпрецедентно произшествие. Това е първият случай в историята на авиацията, когато е станало такова стечение на обстоятелствата”, каза Ники Персико, която представляваше интересите на потърпевшите в съда.
През 2007 г. италианската комисия по безопасност на авиационния транспорт установи, че причина за аварията е била неизправност на уреда, който показва нивото на горивото. Самолетът изразходвал цялото гориво, тъй като при зареждането специалистите се ориентирали по неверните показания на този уред, посочва Би Би Си.
Установено е, че ден преди въпросния полет в самолета погрешно е бил монтиран горивен датчик за друг самолет - подобен модел, който обаче се зарежда с по-малки количества гориво. /БЛИЦ