Правителството на Соломоновите острови реши временно да забрани Facebook заради злоупотреби в ползването и липса на регулации на дейността му, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

Министърът на комуникациите Питър Шанел Аговака потвърди решението във в. "Соломон таймс" и заяви, че през тази социална медия са били повдигани спорни теми. Той добави, че има безпокойства от липсата на законодателство за "управляване на ползването на интернет".

"Недопустим език по адрес на министри, на премиера, клевети, нападки, всичко това са поводи за безпокойство", каза Аговака.

"Ползването на интернет на Соломоновите острови трябва да бъде подходящо регулирано, за да се опазят младите хора от вредно съдържание", заяви той.

Аговака увери, че медийните организации ще продължат да работят нормално, ако се изключи загубата им на достъп до Facebook.

Повечето жители на тихоокеанската нация ползват социалната мрежа, а премиерът пуска в нея на живо свои национални обръщения, отбелязва още изданието.

Аговака заяви, че правителството все още обмисля как да въведе регулацията и не уточни колко време ще продължи забраната на Facebook.

В момента социалната мрежа е забранена и в Китай, Иран и Северна Корея.