„Всички харесват миризмата на Холивуд. Как би могъл да те нарани, след като изглежда толкова добре?“, пее Мадона в една от нейните песни. Славата изисква жертви. Също така – да сключиш сделка с Дявола. И по-конкретно, с Харви Уaйнстийн.

До този момент 22 актриси споделиха изживяванията, които са имали с него. Спойлер: случките никак не са били приятни, пише vesti.bg.

Ето ги жените, които до този момент са признали, че са били жертви на сексуален тормоз.

Ашли Джъд е сред първите звезди, които разкриха шокиращи подробности около продуцента Харви Уайнстийн.

Анджелина Джоли също е имала неприятни изживявания с Харви, след които никога повече не е работила с него.

Актрисата Луизет Гейс по време на пресконференцията, в която разказва за преживяното с Харви Уайнстийн.

Актрисата Луизет Гейс по време на пресконференцията, в която разказва за преживяното с Харви Уайнстийн.

Мира Сорвино признава, че през 1995 година се озовала в стаята на Уайнстийн. По думите й тя успяла да се измъкне с аргумента, че не излиза с женени мъже.

Лорън Сиван е била притисната от продуцента в кухнята на ресторант, където той се опитал да я насили.

Френската актриса Жюдит Годреш разказва как Харви Уайнстийн я поканил на закуска в Кан, за да обсъдят бъдеща роля. Само че се озовали в стаята му, където той я сграбчил и започнал да я съблича. Тя успяла да избяга и разказала за случката на изпълнителната продуцентка. Тя й отговорила "Това е Miramax. Не можеш да кажеш нищо".

Гуинет Полтроу в нощта, в която получава "Оскар" за ролята си във "Влюбения Шекспир". Тя също призна, че след отказ да остане с него в хотелската му стая, Харви Уайнстийн я е тормозил.

Харви Уайнстийн е искал от Кара Делевин да се целува с друга актриса пред него. В хотелска стая. Любопитен факт е, че манекенката има роля в последния филм на продуцента, а в главната роля е новата дива на Холивуд - Алисия Викандер.

Азия Ардженто е била принудена да прави орален секс с Харви Уайнстийн в началото на кариерата си.Сексуалното насилие се е превърнало в част от шоу бизнеса, през която повечето актриси и певици и модели се налага да минат. Така те получат възможност, която по принцип трябва да бъде дадена на всеки: да работи това, което го прави щастлив.

Насилието върху актрисите има своята дълга история и за съжаление, традиции в киното. Дори във филми като „Последно танго в Париж“, превърнали се в еталон, има секс сцени, снимани без знанието и още повече – без съгласието на актрисата. За да се улови „естествената й реакция“, както казва режисьорът Бертолучи.

Докато светът в момента е зает да мрази Харви Уайнстийн, все повече истории за сексуалното насилие започват да излизат на яве. И в тях едно е ясно – телата на актрисите и публичните личности, жени, явно не им принадлежат.

Как започва всичко?

Разследване на New York Times извади на светло осем извънсъдебни споразумения, сключени след обвинения за сексуален тормоз срещу Уайнстийн. Последва вълна от признания на актриси, които са били сексуално малтретирани от него.

Асистентките, работили в компанията на Уайнстийн, споделят, че средата, в която работят, е токсична за жените.

В последвалата лавина се включиха Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу. Истана ясно, че скандалът ще добие потресаващи размери.

Кара Делевин също призна, че Харви е искал от нея да се целува с друга актриса пред него. Приятелката на Антъни Бордейн, актрисата Азия Ардженто, разказа, че е била насилена от продуцента. Дона Каран защити Харви, което вбеси топ готвача и той стана изключително вербален в Twitter.

Последва мощна вълна от негодувание, в която актриси като Мерил Стрийп, Джуди Денч и Кейт Уинслет се разграничиха от продуцента. Те изказаха подкрепата си за жертвите на Уайнстийн. И трите актриси са шокирани от новината. Уинслет дори споделя, че не може да повярва колко е наивна и как чувала за сексуалния тормоз в Холивуд... Но това й се струвало невероятно.

Мат Деймън и Бен Афлек също не излязоха сухи от скандала. Актриси се разгневиха на Деймън, който е спечелил много от продуцента И остава мълчалив. Той веднага реагира в социалните мрежи. Бен Афлек зае позиция, но това само влоши нещата. Защото върна на масата случай, при който в ефир Афлек опипва гърдите на водещата Хилари Бъртън.

Харви Уайнстийн е продуцент с огромна мощ, създал някои от най-бляскавите кариери в Холивуд. Негови са класиките “Влюбеният Шекспир”, „Криминале“, „Талантливият Мистър Рипли“, „Малена“, „Английският пациент“, „Джанго без окови“, „Речта на краля" и други. Светът очакваше последния му филм, в който ролята е поверена на новата надежда на киното – Алисия Викандер. Там, между другото, виждаме и Кара Делевин.

Френската актриса Леа Сейду твърди, че всички са знаели какво се случва. Но мълчанието се оказва далеч по-удобно.

Странен например е фактът, че две от жените до Брад Пит са били жертви на продуцента. Като със сигурност, както стана ясно от интервюто на Гуинет Полтроу, актьорът е знаел за набезите на Уайнстийн. И все още не е реагирал.

Едно обаче става ясно: че шоу бизнесът е място за добри момичета. Които освен да имат талант да играят, трябва да могат и да мълчат. Защото славата има тъмна страна, в която няма добро и зло, а само толкова, колкото можеш да понесеш.