Испанският остров Майорка продължава да се бори с последствията от опустошителното наводнение. Броят на загиналите достигна 12 души, включително чуждестранни туристи. 5-годишно момченце остава в неизвестност.

Повече от денонощие 150 души претърсват района на градчето Сант Лоренс за изчезналото момченце. Малко по-рано спасителите намерили сестричката му невредима. Двете деца са били в автомобила на майка си, която е сред загиналите.

Необичайно големите количества валежи за района на Майорка оставаиха след себе си опустошителна следа. По улиците продължават да текат реки от кал, наводнени са десетки къщи, коли са отнесени от придошлата вода, а много местни жители са в очакване на спасителните екипи, защото не могат да напуснат домовете си.

Местните власти призовават хората да не тръгват на път. Най-малко 400 домакинства са евакуирани и настанени в спешни центрове.

Испанската тенис звезда Рафаел Надал също се включи в спасителните операции и отвори вратите на своята школа за останалите без дом. Световният номер 1 се включи и в разчистването на наводнени сгради.

Според испанските власти, ще мине най-малко година, преди Майорка напълно да се възстанови.