Експерти по правата на човека от ООН призоваха Канада и Католическата църква да проведат цялостно разследване след откриването на останки на деца от коренното население в някогашен интернат. 

Масовият гроб с останките на 215 деца от коренното население бе открит миналия месец в бившия интернат в Камлупс, Британска Колумбия, който е работил между 1890 и 1978 г. под егидата на Католическата църква, а по-късно на канадското правителство.

"Призоваваме властите да извършат пълно разследване на обстоятелствата и отговорните за смъртта на тези деца, включително съдебномедицински експертизи на откритите останки, както и да бъде извършена идентификация и регистрация на изчезналите деца", посочиха в изявление девет експерти по човешките права на ООН, пише БТА.

Какво се е случило с тези 215 мъртви деца в Канада?

Те призоваха канадските власти да извършат аналогични разследвания във всички бивши интернати в страната, създадени за принудителна асимилация на деца от коренното население. Според експертите трябва да се проведат и криминални разследвания, свързани в предполагаемо малтретиране или сексуални посегателства срещу такива деца.

Папа Франциск се срещна днес и с двамата базирани във Ватикана канадски кардинали в момент, когато страната им все още не се е съвзела от скандала, посочва Ройтерс. Светият отец се срещна поотделно с кардинал Майкъл Черни и кардинал Марк Уеле, съобщи Ватикана в ежедневния си отчет за папските срещи. Макар да не се посочва каква е била темата на разговорите по време на частните аудиенции, според дипломати е малко вероятно последните събития в Канада да не са били засегнати, отбелязва Ройтерс.

Много канадци призоваха папата да поднесе официални извинения за ролята на Католическата църква в интернатите за деца от коренното население, където те са били принуждавани да приемат християнството. Функционирали между 1831 и 1996 година, интернатите са били управлявани от християнски църкви от името на правителството.

Възпитаничка на интернат в Канада със смразяващи разкрития за брутални зверства зад стените на школото