Тайно метро в Москва, секретен град и острови убийци – това са част от местата в света, които са забранени за посещение. Те крият загадки и опасности, които карат властите да ги държат настрана от населението.

Голяма тайна пази секретният град Межгорие, който се намира в планината Урал и достъпът до него е строго забранен. Хората, живеещи и работещи в града, извършват класифицирана работа, гласи официалната информация за мястото. Има подозрения, че тя е свързана с ядрената програма на Русия, други смятат, че се използва за хранилище на руските съкровища, бункер в случай на война или огромен склад за въглища.

Има и множество хипотези за друго строго секретно място. Това е Метро 2 в Москва – паралелна с официалната метромрежа на града и създадена по времето на Сталин. Според някои доклади тази мрежа е дори по-голяма от публичната.


Недостъпна за обикновените хора е и рецептата на “Кока-кола”. Тя се пази повече от 125 г. в метална кутия във високотехнологичен трезор, отварянето на който е строго забранено.

Тайни архиви пък са скрити зад стените на Ватикана. В тях има секретни документи на Светия престол. Сред скритите там предмети са и писма от Микеланджело и писмо от кралица на Шотландия, писано, докато тя е в очакване на екзекуцията си. До архивите достъп имат много малко хора.

Забранен за туристи е остров Кеймада Гранде, който се намира на 35 км от бреговете на Бразилия и гъмжи от отровни змии. Смъртоносните влечуги там са толкова много, че се пада по една змия на всеки 5 кв. м.

Друг остров убиец е шотлантския Груинард, пропит със спори на антракс. Купен е от британското правителство през 1942 г. за тестване на биологични оръжия. По време на експерименти с антракс е установено, че той замърсява територията и води до смъртност от 95%.

До 1980 г. островът е един от най-смъртоносните на планетата. Дори и след прочистването му през 1990 г., мястото няма да е подходящо за живот стотици години напред.

Не може да не споменем и Зона 51 – името, с което в официални документи на ЦРУ се назовава военна американска база, намираща се в Невада. Тя е създадена за тестване на експериментални оръжия. Има хипотези, че мястото е за изследвания на неидентифицирани летящи обекти (НЛО).
 

Резерватът “Джавари” в Бразилия е сред забранените места на планетата. Сателитни снимки изнесоха на бял свят по-подробна информация за мястото.

То е част от амазонските гори и е дом на една туземска общност. Въздушните снимки доказват, че хората, които живеят там, са все още недокоснати от цивилизацията.

Резервата обитават около 14 племена, които не подозират за съществуването на нашия свят. Техният живот се върти около земеделието.

Учените са открили общо 8 села и са изчислили, че тузем­ците наброяват 2000 души. За тяхна безопасност и за да бъде запазен естественият им начин на живот, бразилските власти са забранили достъпа на хора в тази местност от 77 000 кв. км.