Попълнете търсена ключова дума или фраза

От Брюксел заявиха, че ще минат и без комисар от България

https://blitz.bg/svyat/ot-bryuksel-zayavikha-che-shche-minat-i-bez-komisar-ot-blgariya_news477308.html Blitz.bg

Евродепутати пишат на Юнкер срещу назначаването на Йотингер

Брюксел, Белгия 06 Ян. 2017, 20:51 2183 прочита 0 коментара
Европейската комисия заяви днес, че чудесно си работи и без еврокомисар от България. Седмица след напускането на Кристалина Георгиева, във вторник Комисията ще проведе първото си заседание за годината, в което за първи път от влизането ни в ЕС преди 10 г. няма да участва представител на България, съобщава dnes.bg.
"Отсъствието на комисар от България не е проблем", заяви днес говорител на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той добави, че Договорът от Лисабон, по който се управлява ЕС, допуска възможност не всички държави членки да бъдат представени в европейското правителство.
 

"Комисията може юридически чудесно да съществува и с по-малко от 28 комисари", добави говорителят. Новата структура на Комисията, в която членовете ѝ са групирани около заместник председателите по ресори, позволява на ЕК да изпълнява всички политики и функции и в непълен състав, поясни говорителят.

Той добави, че "очевидно е, че можем да се справим без проблеми, докато комисар от България бъде номиниран от българските власти, одобрен от председателя на Комисията и назначен от Съвета и парламента".

Изявлението на говорителя на Юнкер се тълкува от наблюдатели в Брюксел като увеличаване на натиска върху българските власти да предложат номинация въпреки коментарите у нас, че такова нетърпение отсъства. 

Говорителят на Юнкер потвърди, че германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който беше определен да поеме ресорите, освободени от Кристалина Георгиева – бюджетът и персоналът на Комисията, не е взел нито един член на нейния екип. Кабинетът на Георгиева е бил разпуснат. Служителите на Комисията са върнати на старите си длъжности, а назначените без конкурс си търсят нова работа. 

Междувременно Йотингер се готви за тежко изслушване пред три парламентарни комисии в понеделник, преди официално да встъпи в длъжност като комисар по бюджета и човешките ресурси. След писмото на 10 влиятелни правозащитни организации до Европейския парламент, които настояват той да бъде отхвърлен, и група евродепутати излязоха с подобен призив. Те написаха писмо на Жан-Клод Юнкер, в което настояват Йотингер да не получава ресора за персонала след оскърбителните му коментари за жените, гейовете и лесбийките.

Председателите на междупартийните групи за прозрачност, борба с корупцията и организираната престъпност, за защита правата на гейовете и лесбийките и за борба с расизма изразяват загриженост от възможното назначаване на Йотингер на освободеното от Георгиева кресло.

Те припомнят недекларираната среща на германския комисар с прокремълския лобист Клаус Манголд, както и "расистките, сексистки и ксенофобски коментари", направени от Йотингер по време на закрита среща с бизнеса в Хамбург. Според тях тези случаи показват, че германецът не е подходящ за отговорник за персонала и че действията му са в нарушение на етичния кодекс на еврокомисарите.
 
Юнкер до момента не е коментирал писмото, подписано от 9 влиятелни евродепутати, сред които зам.-председателят на Европейския парламент Улрике Луначек. Неговият говорител заяви днес, че решението Йотингер да поеме ресорите, освободени от Георгиева, е за да не се допуска образуването на „черна дупка“ и не предпоставя резултата от изслушването му пред Европарламента.
 
На Йотингер му предстои "олекотено" препитване, като той ще отговаря 3 часа на въпроси на депутатите от комисиите за бюджет, бюджетен контрол и по правни въпроси. След това партийните отговорници в тях ще преценят представянето му, но то няма да бъде гласувано от депутатите. Процедурата беше адаптирана, тъй като Йотингер е бил вече одобрен от парламента за комисар за цифровото общество при встъпването в длъжност на екипа на Юнкер.
 
Когато българският кандидат за комисар бъде номиниран и утвърден от шефа на Еврокомисията, той ще бъде подложен на пълната процедура за одобрение, включително с гласуване като нов член на ЕК.
 
В края на октомври пред представители на бизнеса в Хамбург Йотингер беше записан да отправя непремерени коментари към китайски представители, които определи като "цепнати очи" с еднакви костюми и зализани коси. Той се изказа срещу еднополовите бракове и изрази съмнение, че жените могат да управляват бизнес предприятия. Белгийската провинция Валония беше определена като управлявана от комунисти. Впоследствие Йотингер поднесе устни извинения към засегнатите пряко или чрез говорителската служба на Еврокомисията.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам