Сирийските въоръжени сили и съюзниците им постигнаха внезапен напредък при настъпление в събота и неделя в райони, контролирани от ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.
Екстремистката групировка започна да отстъпва, след като изгуби град Ал Баб от подкрепяни от Турция сирийски бунтовници в четвъртък.

Настъплението в източно направление в район южно от Ал Баб разшири контрола на сирийската армия над 14 села и придвижи армията на 25 километра от езерото Асад, под язовира Табка на река Ефрат.

ДАЕШ изгуби много позиции в Северозападна Сирия през последните месеци след успешните настъпления от три различни сили - сирийските кюрдски сили, подкрепяни от САЩ, подкрепяните от Турция бунтовници и армията.

Превземайки територията на ДАЕШ южно от Ал Баб, армията предотвратява придвижване на Турция и бунтовническите групи в югозападно направление, а също така се доближава до връщане на контрола над водните доставки за Алепо.

Боевете в района продължават, докато армията и съюзниците настъпват, обявиха от центъра.