Активността на избирателите на днешния референдум ще реши дали Великобритания ще напусне Европейския съюз или не, заяви лидерът на антиевропейската „Партия за независимост на Обединеното кралство“ (ЮКИП) Найджъл Фараж, цитиран от ДПА.
„Всъщност наистина мисля, че имаме много голям шанс, искрено съм убеден“, каза той пред ДПА. „Всичко зависи обаче от активността, от това дали колебаещите си привърженици на оставането в ЕС (т.нар soft remainers) ще си останат от у дома“, добави той.

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин пък заяви, че е оптимист за оставането на Великобритания в ЕС, предаде ДПА. „Днес е много добър ден. Букмейкърите обикновено познават“, добави Корбин.

Британските букмейкъри твърдят, че поддръжниците на оставането на Великобритания в ЕС имат по-добри шансове да спечелят референдума, отколкото поддръжниците на т.нар. брекзит, отбелязва ДПА.

Европейската комисия обяви, че единствените, които имат думата днес, са британците и ще се въздържи от всякакъв коментар. Говорител на Комисията съобщи, че председателят ѝ Жан-Клод Юнкер е разговарял в последните часове с италианския премиер Матео Ренци и с германския канцлер Ангела Меркел, а утре предстои да говори с френския президент Франсоа Оланд.

Очаква се институциите на ЕС да представят първата си официална позиция по резултатите от референдума в обедните часове утре. За тогава е насрочена среща на председателите на ЕК, на Европейския съвет и на Европейския парламент с холандското председателство на Съвета на ЕС.

Юнкер вчера предупреди, че Великобритания няма да получи повече отстъпки и ако реши да напусне ЕС, трябва да знае, че „вън значи вън“.

Същевременно самата Меркел подкрепи оставането на Великобритания в ЕС, предадоха ДПА и ТАСС. „Мисля, че не е необходимо да повтарям подкрепата си за решение на британските избиратели, което да позволи на Великобритания да остане в ЕС“, заяви тя, цитирана от ДПА.

Меркел каза още, че консултациите в рамките на ЕС и занапред ще включват всички 28 държави членки, в това число и Обединеното кралство, без значение от изхода от референдума.

Вчера Оланд предупреди, че на британския референдум се решава бъдещето на Съюза и напускането на Лондон би било необратимо.

Използвани са материали на bTV и БТА