В началото на пълномащабното руско нахлуване украинската ПВО свали само 30% от ракетите. Днес неговата ефективност е нараснала до 75%. 

Засега обаче не всички видове ракети могат да бъдат свалени от Украйна. Това каза в интервю за Канал 24 представителят на ВВС на Въоръжените сили на Украйна полковник Юрий Игнат.

„Можем да сваляме типове крилати ракети, чиито характеристики позволяват да бъдат свалени със системите, които имаме на въоръжение. Основните системи, които имаме на въоръжение, са Бук-М1 и С-300. Това са зенитни управляеми ракети, които могат да свалят както самолети, така и крилати ракети“, каза Игнат, цитиран от УНИАН.

Така че, според него, Украйна вече може да сваля такива ракети:

"Калибър" (3M14) - крилата ракета с морско базиране;
Kh-101 / Kh-555 / Kh - 55 крилати ракети с въздушно изстрелване;
Р-500 (9М728) - наземна крилата ракета от комплекса "Искандер-К" (подобен на "Калибър");
X-59 - управляема ракета въздух-земя;
Kh-35 е въздушна, морска или брегова противокорабна ракета.

Какви ракети Украйна не сваля

„Ние не сваляме балистични ракети. По-конкретно „Искандер-М“ са балистични ракети 9М723, които врагът използва много в началото на войната. Всъщност руснаците изразходваха целия си стратегически запас от „Искандер-М“ в началото на войната, така че впоследствие те започнаха да използват остарели комплекси "Точка-У". На жп гарата в Краматорск, например. Също така, за съжаление, няма начин да се прехванат ракети MLRS, като "Смерч", каза представителят на ВВС.

Също така, според Игнат, украинските сили за ПВО не могат да свалят ракети Х-22.

"Нито една от над 120-те ракети Х-22, изстреляни от началото на пълномащабната агресия, не е свалена. И за това има просто обяснение... За да свали Х-22, Украйна се нуждае от зенитно-ракетен комплекс, който може да работи в автоматичен режим, тоест самостоятелно да взема решения без човешка намеса – с най-нов радар и модерна ракета“, обясни Игнат.

Според представител на ВВС ситуация, подобна на Х-22, се е развила по отношение на свръхзвуковите брегови противокорабни крилати ракети Р-800 Оникс, които често се изстрелват в района на Одеса.

"И разбира се, най-новата заплаха е хиперзвуковата аеробалистична ракета X-47 "Кинжал", използвана от самолети МиГ-31К. Сложността на нейното унищожаване е условно няколко пъти по-висока от тази на X-22, поради значително по-високата скорост на полета , още по-малко време за реакция на техника и хора“, обобщи Юрий Игнат.

Освен това, според него, "теснопрофилните" авиационни противорадиолокационни ракети Х-31П и подобни ракети въздух-земя с малък обсег също не се свалят.

Ракетна опасност в Украйна - последни данни
Според ВВС на Въоръжените сили на Украйна от есента на миналата година в Украйна са били свалени почти 700 вражески ракети.

В същото време алармите в Украйна зачестиха през последните дни. Експертът обяснява това с факта, че руснаците стрелят по фалшиви цели и докладват на Кремъл за разрушения, нанесени на Украйна.

На 15 юни министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Украйна може да получи повече системи за противовъздушна отбрана. Според него се е увеличил броят на страните, които се ангажират да укрепят украинската система за ПВО.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук