Отношенията между Република Северна Македония и България са се променили, след като София е нарушила член 2 от Договора за добросъседство, който гласи, че София ще помага на съседите си по европейския път. Това заяви вицепремиерът на югозападната ни съседка Никола Димитров, съобщиха от скопският телевизионен канал "Телма", цитирани от Фокус Нюз.

Той подчерта още, че не може да има напредък в отношенията между държавите в атмосфера на изнудване от България.

„В основата на Договора за приятелство с България беше това, правителствата и политическите лидери да се занимават с настоящето и бъдещето, а историците да се занимават с историята. Това, което политиката може да направи, е да създаде благоприятен климат - обществата, академичните среди, членовете на Комисията за историческо развитие да говорят свободно и открито. Това, което се случи, е - отношенията с България се промениха, тъй като тя наруши член 2 от Договора за добросъседство, който гласи, че София ще ни помогне по европейския път, няма да ни пречи, а най-малкото ще ни блокира.

Наложиха ни вето два пъти и проблематизираха нещо, което е много вътрешно, нашия език - македонският език, на европейско ниво и в този смисъл тези стъпки направиха истинския честен диалог много труден. Това е основният проблем в момента. Ще продължим да се стремим да разрешим този проблем. Колкото повече има доверие и уважение към другия и въпросите, които са важния за другия, толкова по-лесно ще върви диалога по всички въпроси, които са важни за двете страни“, заяви Димитров в отговор на въпрос на журналист.

Той добави, че „големият проблем за напредъка както в историческите разговори, така и в другите въпроси, при които имаме различия, е атмосферата на изнудване“.

„И македонският, и българският народ, както и много други балкански народи, имат поговорка „насила няма хубост“. За истинска близост и за истински напредък не може и да става на въпрос, ако остане тази атмосфера на заплаха. Трябва да има взаимно уважение, трябва да има по-голямо разбиране на чувствителността на другия. Не може да се създаде близост и приятелсятво без такова елементарно уважение и по никакъв начин не могат да се създадат близост и приятелство със заплахи“, подчерта вицепремиерът на югозападната ни съседка.

Той повтори, че отговорността на политиката е да създаде атмосфера, а отговорността на експертите и академичната общност е да решават исторически проблеми.

„В момента тази атмосфера е влошена заради налагането два пъти на вето, нарушението на член 2 от Договора, според който България ще ни подкрепя и ще ни помага да вървим към общо европейско бъдеще и колкото по-бързо се върнем в една позитивна атмосфера за разрешаване на различията и разговори, толкова по-голям напредък ще имаме“, завърши Никола Димитров.