Две писма на гениалния физик Алберт Айнщайн, за чието съществуване не бе известно преди, бяха поставени на аукцион в Лос Анджелис, съобщава "Дейли Мейл". В тях ученият разказва за това, с което се сблъсква той и други евреи в нацистка Германия.
Както е отбелязано, едно от писмата физикът е написал през 1934 г. до първата си съпруга Милева Айнщайн-Марич - тя е била негова съпруга от 1903 до 1919 година. В посланието си Айнщайн се оплаквал от това колко много се е променил животът му, след като Адолф Хитлер е дошъл на власт: нацистите са завладявали дома, в която е живял ученият и го превърнали в лагер за членове на Хитлеровската младеж, лодката му е конфискувана, а книгите му са изгорени. Освен това на на Анщайн, както и на другите евреи, било забранено да преподават в университета.

В допълнение Айнщайн отбелязва, че поради финансовите си проблеми за него става трудно да плаща за лечението на сина си Едуард, на когото е поставена диагноза шизофрения. "Безумието на Хитлер разруши живота на всички около мен", пише ученият.

Друго писмо от 1939 г. е адресирано до приятеля на Айнщайн д-р Морис Ленц, който помагал на еврейските бежанци. В него ученият отбелязва, че еврейският народ трябва да се изправи пред най-тежкото изпитание и благодари на Ленц за приноса му за спасяването на евреите от преследване.

Писмото до Милева е поставено за продажба за повече от 25 хиляди долара, а писмото до Ленц е оценено на малко по-малко от 12 хиляди долара. Очаква се аукционът да приключи в четвъртък, 28 март.

Превод и редакция: БЛИЦ