Ръкописно писмо от Алберт Айнщайн, известно като „Божието писмо“, с негови мисли за Бог, религията и търсенето на смисъла на съществуването ще се продава на търг в Ню Йорк, оценено на стойност до 1,5 млн. долара, съобщи аукционната къща „Кристи‘с“.

Писмото на Айнщайн, чието име е синоним на гений, е написано на немски от Принстън, Ню Джърси до германския философ Ерик Гъткинд година преди легендарният физик да умре през 1955 г.

"Думата Бог за мен не е нищо друго, освен изражение и продукт на човешките слабости, а Библията е колекция от ценни, но все пак по-скоро примитивни легенди. Никакво тълкуване, без значение колко умело, може да промени (за мен) нещо по въпроса", пише физикът.

Писмото от една и половина страници ще бъде пуснато на търг на 4 декември и аукционната къща очаква цената му да донесе между 1-1,5 млн. долара. То е било предложено на търг през 2008 г., когато частен колекционер плаща за него 404 000 долара.

Миналата година на търг беше предложена кореспонденцията на Айнщайн с неговия приятел Мишел. Сетът от 50 писма, писани от автора на теорията на относителността, в които се разглеждат някои от най-важните научни концепции, включително и емблематичната теория, бяха продадени за сумата от 1,7 млн. долара.