Китаец, отвлечен преди повече от 30 г., се е събрал с биологичната си майка, след като е нарисувал по памет карта на селото от детството си. Това не е холивудски сюжет, а поредният случай на насилствено разделени семейства в Китай.

Ли Чжингуей е едва на 4 г., когато е отвлечен от дома си и продаден в мрежа за трафик на деца, съобщава Би Би Си.

Той израства в приемен дом, но има мъгляви спомени за майка си и местата, където е роден. Като израснал, мъжът започнал да търси родителите си, но не можел да си спомни нито името на селото, нито истинското си име.

Тогава Ли е нарисувал по памет всичко, което си спомня за къщата - на самоделна карта той изобразил местоположението на къщите в селото, реката и хълмовете наоколо. В резултат на това, с помощта на полиция и потребители в социалните мрежи, мъжът е успял да установи, че е роден в село близо до Чжаотун.

Полицейските следователи успяват да намерят и жената, която отговаряла на описанието на Лий за майка му. По-късно ДНК тестът потвърдил, че тя е биологичната му майка.

Разделени повече от 30 години, двамата се срещнат на 1 януари.

"33 г. чакане, безброй нощи на копнеж и накрая карта, нарисувана на ръка по памет. Благодаря на всички, които ми помогнаха да се събера отново със семейството си", написа той в известна социална мрежа в Китай.

Подобни случаи на разделени семейства не са рядкост в Китай. Много деца са отвличани в ранна възраст и продавани на други семейства. През 2015 г. е изчислено, че всяка година се отвличат около 20 000 деца, добавя Би Би Си.