Египетските учени откриха в черния александрийски саркофаг три повредени мумии, съобщава порталът "Йоум7", позовавайки се на шефа на управлението по въпроса на паметниците на древността на Египет Мустафа ал Вазири.

Шок и евакуация в гробницата: Смъртта изскочи от тайнствения черен саркофаг в Египет, спряна е операцията по отварянето му (СНИМКИ/ВИДЕО) 

По думите му, намерените мумии не принадлежат на някое кралско семейство. "Тези мумии нямат никаква връзка с кралските семейства от птолемейския или римския период, защото по саркофага липсват съответните надписи", каза ал Вазири. Той също отбеляза, че мумиите са се оказали силно повредени от вода, просмукала се в саркофага през пукнатина. Учените сега ще трябва да изяснят кой именно е бил погребан в саркофага.  Загадката на черния саркофаг 

Незасегнатият от мародери запечатан тайнствен и гигантски саркофаг от черен гранит с тегло от 25-30 тона бе открит в началото на юли при провеждането на строителни работи под сграда в град Александрия. На същото място на дълбочина от пет метра бяха намерени 40-сантиметров фрагмент от статуя на мъж от мрамор и някои други артефакти. 

Съобщаваше се, че на територията на разкопките може да има паметници от елинския период от историята на Египет. В същия район вече са открити други гробове, отнасящи се към IV век преди нашата ера. 

Тайната на запечатания саркофаг породи слухове в египетските и европейските медии. В Египет заговориха за "проклятието на фараона" и за това, че саркофагът, най-вероятно, не е бил отворен до сега и разграбен заради някакво зло, което е затворено в него.  

Страховете бяха подхранвани и от необичайния цвят на паметника, а също и от гигантските му размери (265 сантиметра дължина, 185 — височина и 165 — в ширина). 

Западната преса направи предположение, че саркофагът може да принадлежи на самия Александър Македонски, чийто гроб все още не е открит. 

Превод и редакция: БЛИЦ