Египетски учени и инженери започнаха днес да отварят мистериозния черен саркофаг, открит в началото на юли в град Александрия. Това съобщава египетския вестник "Ал Ахрам".

Те отдръпнали капака само на пет сантиметра, но експерт от Министерство на древните паметници на Египет веднага е наредила работата да бъде преустановена. Не само това – наложило се е и всички, наблюдаващи процеса, да бъдат незабавно евакуирани.

Причината се крие в опасни токсични газове, които започнали да излизат от саркофага, които са се образували в него от запечатването му преди повече от две хиляди години.

„Процесът се наблюдава от много учени и инженери. Отровният газ, който може да излезе при отварянето на саркофага може да нанесе сериозни вреди на здравето на всички. Че дори да доведе до смърт“, казва учен, който е част от екипа.

„Експерти от Министерството пристигнаха съвсем неочаквано и отварянето на саркофага започна. Те бяха придружени от много охранители. Първоначално бе обявено, че ще има журналисти, но такива не бяха поканени“, допълват други хора от екипа.

БЛИЦ припомня, че в началото на юли учени откриха по време на разкопки в египетския град Александрия мистериозния гигантски черен саркофаг, който може да е на повече от две хиляди години. 

Експертите все още не знаят кой се намира вътре в него. Трябва да се отбележи, че саркофагът е най-големият в историята на археологията. Дължината на ковчега от черен гранит е 265 сантиметра, ширината му е 165 сантиметра, а височината - 185 сантиметра. 

Обектът е открит на дълбочина повече от 4 метра. До него има бяла глава от алабастър. Учените предполагат, че главата е образът на човека, погребан в саркофага. 

Слоят на разтвора между капака и самия саркофаг е недокоснат, което показва, че никога не е било отварян.

Загадката на запечатания саркофаг предизвика много слухове в египетските и европейските медии. В Египет вече се говори за „проклятието на фараона“ и факта, че най-вероятно саркофагът все още не е открит и ограбен поради някакво „зло“, залостено в него. Страховете се поддържат и от необичайния черен цвят на паметника, както и огромните му размери (265 сантиметра дължина, 185 височина и 165 ширина) - в Египет никога не са били намерени саркофази с такъв размер. 

Западната преса прави предположението, че саркофагът може да принадлежи на самия Александър Велики, чието погребение все още не е намерено. Египетски учени отричат всички слухове. Според предположението си, саркофагът може да принадлежи на свещеника от IV-III век пр. Хр.Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!