Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников ще  бъде уволнен следващата седмица. Неговата позиция най-вероятно ще бъде заета от ръководителя на украинското разузнаване Кирил Буданов, съобщава "Украинская правда".

Изданието се позовава на източници от президентската канцелария и кабинета на министрите и уточнява, че след уволнението, Резников ще остане в екипа на президента Зеленски под някаква форма.

По-специално, обмисля се назначаването му за министър на правосъдието - вместо сегашния министър Денис Малюска, който може да стане посланик в някоя от европейските страни.

Цунами от уволнения и оставки заради корупция по върховете на властта в Украйна

МО трябва да бъде оглавено от Буданов, но той се дърпа:

"За Кирил е много трудно да напусне разузнаването, той не иска да се присъедини към МО, защото разбира, че това е огромна бюрократична машина. Но няма много време да се мисли за това", обяснява източник от ведомството.

Самият Резников коментира пред Украинская правда, че "не е ставало дума, че трябва да напусне поста си", но добави още, че е "готов за всякакво развитие на събитията" и не се срамува от нищо, което е направил.

Безкрайни корупционни скандали

Резников имаше водеща роля в преговорите със Запада за военна помощ, но дейността му бе поставена под съмнение след  публичен скандал. Ръководеното от него министерство беше обвинено, че купува храна за армията на изкуствено завишени цени.

Започна и разследване, вследствие на което зам.-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов подаде оставката си, а военният министър я прие, за да "бъде възстановено доверието на обществото и международните партньори".

"В бъдещата Украйна не може да има място за онези, които използват държавни ресурси за собствено обогатяване", каза по този повод посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк.

 

Вячеслав Шаповалов


За последно Резников бе във Франция, за да сключи сделка за закупуване на допълнителни радари за противовъздушна отбрана MG-200, които според него "значително ще увеличат капацитета на въоръжените сили за откриване на въздушни цели, включително крилати и балистични ракети, както и безпилотни летателни апарати от различен тип".

На 3 февруари става ясно, че служители на МО са хванати да присвояват пари по време на строеж на казарми. Освен това изпълняващият длъжността началник на отдел "Военно-техническа политика, въоръжение и развитие на военното оборудване" в МО Александър Лиев подаде оставка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук