Рибар намери пираня в река Кришул Репеде в Северозападна Румъния, съобщава в. „Адевърул“. Рибата е била мъртва, но комисари по околната среда се опасяват, че някой може да хвърли пираня в термалния поток, който тече през град Орадя, където рибата би могла да оцелее, съобщава БТА.

Рибата - червенокоремна пираня - е намерена близо до Моста на столетието в град Орадя от местен еколог, който е запален рибар. Пиранята е била мъртва, най-вероятно защото температурата на водата е била под 10 градуса, а пираните са сладководни хищници, които живеят в топлите води на Южна Америка."Надявам се да е било инцидент. Рибата наскоро е била изхвърлена в реката, вероятно от колекционер на екзотични риби. Ще се опитаме да открием лицето, защото този вид представлява опасност за местната екосистема, а глобата за подобни деяния е между 7500 леи (1520 евро) и 15 000 леи (3040 евро)", заяви пред „Адевърул“ Север Шербанеску, главен комисар на екологичната агенция на окръг Бихор.

Разпоредена е проверка по течението на термалния поток Пеца в град Орадя, където има няколко защитени от закона вида. Шербанеску каза, че комисарите ще проверят потока Пеца, защото в него пирани биха имали условия да оцелеят и като хищници биха нанесли хаос сред местните видове.


Това не е първият случай, в който в румънски води се откриват екзотични хищници. През 2019 г. рибар откри в Дунав риба паку, родствена на пиранята, а риби от същия вид бяха уловени и от рибари в язовира Фириза в Бая Маре, пише още вестникът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук