Българска мина, закупена онлайн от студент, блокира държавния университет в Монтана, САЩ. Полицията в Боузман затвори едно от паркинг пространствата на местното висше учебно заведение за разследване на случая.


Според американското издание КРТБ инернетата българска бомба е „военна меморабирия“, чиито експлозиви са били премахнати, На мястото е изпратен специален бомбен отряд от Службата на окръг Люис и Кларк в Хелена, който да извлече мината от паркинга на университета и да я занесе във Военновъздушната база Малмстрьом, където тя да бъде унищожена.

От университета направиха специално обръщение с обяснение за инцидента, насочено към всички студенти и служители: Скъпи Кампус, поради повишени мерки за сигурност, местната полиция е отцепила района на Паркинг 1 между Зала Джеферсън и Зала Йелоустоун, както и част от околността в близост до паркинга за разследване на подаден сигнал за парче военна меморабилия, която наш студент закупил онлайн и държал в автомобила си.

Рискът за всички в общността е изключително нисък. Става дума за неактивна българска мина. Онлайн търговец продавал мините с премахнати детонатори и експлозиви. Полицейските органи и Американската пощенска служба започнаха разследване срещу търговеца, след като колетът бил оставен в пощата в Минесота и започнал да вибрира.

Това подтикнало силите на реда и Пощенската служба да направят разследване къде е била изпратена пратката, което ги довело до нашия университет“, пишат на сайта на учебното заведение.

Ръководството успокоява студентите си, че според органите на реда, бомбата не крие опасност, но премахването ѝ се предприема във връзка с повишени мерки за сигурност.

„Районът около Паркинг 1 между Зала Джеферсън и Зала Йелоустоун е вече отцепен от полицията, Специален бомбен отряд от Хелена ще извлече устройството и то ще бъде занесено във Военновъздушната бала Малмстрьом, за да бъде унищожено, Силите на реда се надяват Паркинг 1 да бъде отворен в следобедните часове. Това не е контролна проверка“, казват още в съобщението си от държавния университет.