"Газпром" потвърди обема на доставките на газ за Молдова през октомври от 5,7 милиона кубически метра на ден, но подчерта, че може да прекрати договора по всяко време поради липсата на споразумение за уреждане на историческия дълг. 

Това се казва в съобщение на холдинга, цитирано от информационните агенции.

"Газпром" също така отбелязва, че молдовската страна редовно нарушава разпоредбите на договора относно условията на плащане на доставения газ", се казва в изявлението.

В същото време все още не е сключено споразумение за уреждане на историческия дълг за газ, доставен през предходни години. "По тази причина Газпром има право да прекрати настоящия договор по всяко време", подчертават от холдинга.

Тук обаче Молдова има възражения, защото "Газпром" очаква Кишинев да заплати и за газа използван от непризнатата Приднестровска молдовска република - сепаратистки проруски район, източно от река Днестър, който практически не плаща за използвания от него газ.

По-рано председателят на борда на директорите на компанията "Молдовагаз" Вадим Чебан съобщи, че доставките на руско гориво за републиката продължават както обикновено, въпреки неизпълнението от молдовското правителство на договореностите за времето за подписване на споразумение за уреждане на дълга .

Едно от основните условия, при които "Газпром" се съгласи през октомври миналата година да удължи договора за доставка на газ за Молдова за още пет години, беше изплащането на дълга за гориво и навременните плащания. Тогава правителството на републиката се ангажира да наеме чуждестранен одитор, който да провери дълга към Газпром до 1 май 2022 г., но това не се случи.

Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину съобщи, че републиката е получила отсрочка до 1 октомври, въпреки че молдовската страна настоя за краен срок до края на март. След това властите в Молдова започнаха да изразяват безпокойство от възможното спиране на доставките на газ на 1 октомври.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук