Франция обяви Великобритания за американски „васал“ и обвини Австралия „в предателство“ заради решението си да отмени сделка за 56 милиарда евро за закупуване на 12 френски дизелово-електрически подводници, пише The Times цитиран от focus-news.com

Вместо това австралийското правителство е избрало по-модерни подводници с ядрени двигатели от Великобритания и САЩ - ход, описан от „бесният“ френски външен министър Жан-Ив Льо Дриан, като „удар с нож в гърба“.

Льо Дриан обяви в петък, че Париж изтегля посланиците на Франция в Австралия и САЩ в знак на протест, безпрецедентна стъпка сред толкова близки съюзници и знак за недоволството на правителството на Макрон, че е получил предупреждение за случващото се, само няколко часа преди това да бъде публично оповестено в сряда.

Клемент Бон, френският министър за Европа, насочи огъня си към Великобритания. „Нашите британски приятели ни обясниха, че напускат ЕС, за да създадат глобална Великобритания. Както можете да видите, това е завръщане към американската сфера и приемане на васален статус “, каза той пред Public Sénat, френска държавна телевизия.

В интервю за France 24 той добави: „Глобалната Великобритания изглежда по -скоро да бъде младши партньор на САЩ, отколкото да работи с различни съюзници.“

Франция обаче не си извика в Париж Катрин Колона, посланикът й във Великобритания, и основният й гняв изглежда е насочен срещу Австралия, защото очевидно е скрила истинските си намерения, и към САЩ, които са я „примамили“ с конкурентна сделка.

„Имаме много надеждни съобщения от независимата преса ... че престъплението е подготвяно в продължение на 18 месеца“, каза Жан-Пиер Тебо, посланикът на Франция в Австралия, пред The Sydney Morning Herald, преди да се върне у дома.

Тебо добавя към своите домакини: „Мислехме, че сме приятели ... и си пазим гърба. За съжаление гърбът ни се оказа незащитен. "

Това е първият път, когато Франция отзовава посланика си в САЩ, според френското външно министерство, но тя е отзовавала вече пратеника си в Канбера преди това, през 1995 г. - също заради договор за отбрана. Френските медии спекулират, че оттеглянето на двамата посланици ще бъде последвано от допълнителни ответни мерки.

Гневът във Франция се подхранва не само от загубата на доходоносна сделка, наречена от медиите „договора на века“, и която би осигурила работни места за стотици в Шербург в Naval Group, до голяма степен държавен оръжеен отбранителен концерн.

Анализаторите твърдят, че приходите от сделката и военните договори в Индо-Тихоокеанския регион ефективно субсидират усилията на Франция да демонстрира своите сили в региона, където около 1,5 милиона от гражданите й живеят на островите Майот и Реюнион, както и в Нова Каледония и Френска Полинезия. Откакто дойде на власт през 2017 г., президентът Макрон направи свой приоритет увеличаването на присъствието на Франция там, до голяма степен, за да се противопостави на нарастващата заплаха от Китай.

Това, което също е учудващо, е, че новата сделка е сключена зад гърба му. Президентът Байдън не спомена за това по време на среща с Макрон в рамките на форума на Г-7 в Корнуол, Великобритания през юни, въпреки че очевидно е провел дискусии за подводниците същия ден с премиера на Великобритания Борис Джонсън и Скот Морисън, австралийския премиер.

Темата също не е разисквана, когато австралийските министри на външните работи и отбраната проведоха първите си министерски консултации с френските си колеги преди малко повече от две седмици.

Френските медии отбелязват обаче, че има нарастващи признаци на австралийско недоволство от сделката поради закъснения и превишаване на разходите, съчетани с осъзнаването, че корабите с конвенционално задвижване няма да бъдат адекватни, за да отговорят на китайската заплаха.

Морисън каза, че е казал на Макрон през юни, че има „много реални въпроси дали конвенционалните подводни способности“ ще отговорят на стратегическите нужди на Австралия за сигурност в Индо-Тихоокеанския регион.