Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил заяви, че Русия е под специалното покровителство на Богородица и това е доказан факт. Според него, не може да бъде обяснено по друг начин това, как страната е успяла да се спаси от перипетиите през XX век, пише "Фокус".

„По всички закони не трябваше да ни има. Първо, ние сами взривихме собствената си държава с революция, след това я доубивахме с гражданска война, след това устояхме на нашествието на чуждоземците - онези, които завладяха цяла Европа, и страшният враг бе победен именно от нас.

Разбира се, голяма е заслугата и на военачалниците, голямата доблест и саможертвата, които бяха показани от нашите войници и от целия народ, но може ли да се твърди, че всички страшни превратности на XX век сме преодоляли изключително сами? Ако някой казва така, аз свидетелствам: ние спечелихме, защото нашето Отечество е под закрилата на Най-чистата и най-благословена небесна царица“, каза патриархът в четвъртък в катедралата Христос Спасител след литургията в чест на празника Покров Богородичен.

Също така Московският патриарх изрази гледната си точка, че войните, с които се е сблъскал руския народ, са се стоварили на страната „заради богоотстъпничеството, което нашата православна страна и народ преживя през XX век“.

„Престъплението, предателството на вярата, принасянето на хиляди човешки жертви пна олтара на това предателство, не можеше да не бъде наказано“, каза патриархът.

Въпреки това, председателят на Руската църква е категоричен, че застъпничеството на Божията майка е факт и нейната специална мисия е да защитава руската земя, отричана от мнозина и предизвикваща недоумение. „Не фантазия, не хипотеза, не плахо предположение, а факт, потвърден от много исторически събития, в които виждаме Божията ръка. И най-убедителното доказателство за това е запазването на страната ни през XX век“, каза Кирил.