Израелски учени са изяснили, че хората, преминали през клинична смърт, имат почти еднакви преживявания. 

Изследователите са провели допитване до различни пациенти, върнали се от "оня" свят, за да разберат как реагира мозъкът на човека при екстремни условия. 

Оказало се, че пациентите не са "летели над тялото", както обикновено описват състоянието на клинична смърт. Те разказали, че сякаш са се вселявали в хората, които стоели край тях и усещали съвсем ясно чуждите емоции.

Учените са намерили свое обяснение за това. Те смятат, че префронталната кора на главния мозък, както и зоните, отговарящи за емоционалното възприемане и памет продължават да функционират за известно време и всичко се съхранява именно на тези места, които са кръвоснабдени. 

Някои от хората, участвали в изследването, са изпадали в кома или клинична смърт след тежки автопроизшествия. Те разказват, че в момента на сблъсъка са усетили, че времето сякаш спира. И в този момент наистина можели да видят като на кинолента целия си живот. 

Учените имат обяснение и за това. Те смятат, че подобно преживяване е свързано с изхвърлянето в кръвта на голямо количество адреналин, който давал и усещането за застиване на времето. 

Превод БЛИЦ