Жител на Австралия, чието сърце спря насън, преживя клинична смърт, продължила 90 минути, след което сърцето му започна отново да бие, съобщава News.com.au.

Инцидентът е станал миналата година. Австралиецът Алистър почивал със съпругата си в къща на плажа в столицата на провинция Британска Колумбия. През нощта жена му се събудила от хъркането на мъжа си. Въпреки това скоро тя разбрала, че острият звук, който я събудил, не се повторил. Тя се опитала да събуди съпруга си, но установила, че мъжът има сърдечен арест.

Жената звъннала на линейка и се опитала да помогне на съпруга си, преди да пристигнат лекарите. Парамедиците в продължение на 90 минути безуспешно се опитвали да съживят сърцето на Елистър. Тогава информирали жена му, че всичките им усилия са напразни. Внезапно обаче, час и половина след това сърцето на мъжа отново започнало да бие.

Желанието за живот у 59-годишния мъж много изненадали лекарите. Алистър прекарал четири дни в болница под наблюдението на специалисти в интензивното отделение. Лекарите казали, че въпреки продължителния сърдечен арест пациентът нямал нито психически, нито физически отклонения. Лекарите нарекли пациента Лазар в чест на библейския герой, който се издигнал от мъртвите четири дни по-късно.

Алистър отбелязва, че сега за него „всеки ден е бонус“.

Превод: БЛИЦ