Учени и бюрократи от Центъра за превенция на заболяванията в САЩ (CDC) предупреждават, че е много вероятно да има ръст на случаите на маймунска шарка при настъпването на т.нар. "LGBTI сезон", когато се организират масови фестивали, пише Флагман.

Рискът е оценен като „значителен“ и касае цялата страна. Към момента над 99% от всички случаи на маймунската шарка, която преди малко повече от година бе представяна като новия бич за обществото и едва ли не наследник на COVID, са регистрирани при мъже, които правят секс с други мъже.

ВИДЕО как Асен Василев търси "заразен със СПИН партньор" смая мрежата

„Опасността да имаме избухване на случаите се увеличава с настъпването на пролетта и лятото заради фестивалите и другите събития, които водят до контакт на кожа в кожа или повишена сексуална активност. Голяма част от регистрираните случаи, независимо от географската локация, са причинени именно от това“, пишат от CDC.

От там отправят съвет към гейовете и бисексуалните да се ваксинират, да избягват струпвания на хора и да ограничат безразборните си сексуални контакти. 

От статистическа гледна точка, в САЩ до този момент има регистрирани общо 30 401 случая на маймунска шарка, от които 42 са завършили с фатален край.

50% от всички те са регистрирани при ХИВ-положителни пациенти. Едва няколкостотин са заболелите жени. Интересно е, че най-много са случаите в щатите, които могат да се характеризират като „най-либералните“. Близо 6000 са били болни в Калифорния и около 4200 в Ню Йорк.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук