В приют за представители на ЛГБТ общността в столицата на Уганда Кампала, където лесбийки са намерили спасение от домашно насилие и стигма, дните, в които могат да дишат спокойно и да бъдат себе си, обаче вече са преборени, предаде Ройтерс.

Преди месец парламентът на африканската страна одобри един от най-строгите закони в света срещу ЛГБТ общността, според който се криминализира "насърчаване" на хомосексуалността и се наказват със смърт определени криминални прояви, свързани със сексуални отношения между еднополови двойки, припомня агенцията.

Президентът Йовери Мусевини каза в четвъртък, че подкрепя закона, но преди да го подпише иска парламентът да направи някои поправки в него, като например да се включат разпоредби за реабилитация на хомосексуалисти.

Служителите в приюта, който се помещава в невзрачна сграда в оживена част на града, призовават настанените там членове на ЛГБТ общността да бъдат дискретни и да не се набиват на очи, дори и това да означава да променят начина, по който се държат, или начина, по който изглеждат.

И преди в Уганда не е било лесно да бъдеш член на ЛГБТ общността, където закон от времето на британската колонизация забранява сексуалните отношения между еднополови двойки, а членовете на ЛГБТ общността често стават жертва на насилие и дискриминация, посочва Ройтерс.

Източник: БТА

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук