Смъртните случаи, свързани с коронавируса, в Индия днес станаха над 100 000, показват официалните данни. Това нарежда страната трета в света по брой починали в резултат на вируса след САЩ и Бразилия, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Макар индийските власти да правят около един милион теста на ден, като процент от населението равнището на тестване в Индия е доста по-ниско от това в много други страни.

Според сайта Уърлдомитър (Worldometer), който води статистика за положението с коронавируса по света, в САЩ се тестват пропорционално пет пъти повече хора, отколкото в Индия.

По данни на индийското здравно министерство смъртните случаи са 100 842.

До момента в страната с население от 1,3 милиарда души (втората по брой жители в света) са регистрирани 6,47 милиона заразени, но през следващите седмици се очаква тя да изпревари САЩ по този показател.

Фактът, че населението на Индия е четири пъти по-голямо от това на САЩ, а починалите в САЩ са два пъти повече, отколкото в Индия, обаче поражда съмнения в точността на индийските данни.

"Не знаем доколко надеждни са данните за смъртността в Индия. Тя не разполага със система за наблюдение на общественото здраве, която документира в реално време всички случаи на болестта и всички смъртни случаи", каза пред АФП вирусологът Т. Джейкъб Джон.

Във вторник основната индийска служба за борба с епидемията публикува проучване, което подсказва, че заразените в страната може да са над 60 милиона души (10 пъти повече от официалното число).

Въпреки нарастващия брой заразени правителството на премиера Нарендра Моди продължава отварянето на третата по големина икономика в Азия.

Строгите карантинни мерки, наложени през март, не само не спряха разпространението на вируса, но и докараха милиони хора до бедност, след като те изгубиха работата си.

През последното тримесечие индийската икономика, която и преди пандемията изпитваше трудности, отчете свиване от 24 процента - едно от най-значителните сред големите икономики.

Международните пътнически полети остават спрени, като се изключат някои ограничени услуги, които дават възможност на чужденци да се върнат в страните си.

Влаковете, метрото, вътрешните полети, пазарите и ресторантите отново работят, макар и при някои ограничения.

В сряда правителството обяви, че всички училища, както и кината и басейните, ще може отново да отворят врати при определени условия