Новият премиер на Испания Педро Санчес заяви, че Европейският съюз трябва да бъде пространство на икономическо и социално сближаване, като трябва да бъдат намалени неравенствата в рамките на единния блок, съобщава „Ройтерс“.
 

Педро Санчес встъпи в длъжност в петък, след като един на пръв поглед малко вероятен съюз подкрепи предложението на неговата Социалистическа партия за вот на недоверие спрямо досегашния премиер-консерватор Мариано Рахой заради голям корупционен скандал.
 
„Новото правителство на Испания е твърдо убедено, че проектът за европейска интеграция трябва преди всичко да доведе до създаването на пространство на прогрес и благоденствие“, посочи Санчес на първата си пресконференция.
 
Санчес, който е силен проевропейски политик, призова за „последващото намаляване на неравенствата, претърпени от испанските и европейските граждани“ по време на неотдавнашната икономическа криза, която засегна особени тежко части от Южна Европа.
 
Социалистическият испански премиер също така заяви, че ще постави диалога и толерантността пред конфронтацията в момент, когато националистите възстановиха техния контрол над местното управление на Каталуния и обещаха да продължат да търсят независимост за този богат регион на четвъртата по сила икономика в еврозоната.
 
„Духът на новото правителство в Испания ще поставя винаги на преден план постигането на консенсус пред напрежението във всяка една от областите на испанската и на международната политика“, допълни Педро Санчес, наричан от медиите на Иберийския полуостров Красавеца.