Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че македонските членове на Съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси с България няма да се съгласят с никакви „квазиисторически“ или „квазиполитически“ аргументи, каквито често идват от София, пише скопското издание „Независен“, цитирано от Фокус.

След откриването на 55-то юбилейно Лятно училище на Международния семинар по македонски език, литература и култура в Университета „Св. Кирил и Методий“ – Скопие, Пендаровски, попитан за реакцията на обществото на публикуваните Препоръки на Историческата комисия, подчерта, че през последните месеци, „след всякакви спекулации или полуинформации“, идващи от София, целият народ в страната се е надигнал на и се опитва да си обясни какво означава това.

„Става дума за Препоръки, които бяха съгласувани преди три години, зад които стои целият състав на нашата част от Комисията. И ако след вчерашното обяснение на всички тези препоръки от македонската страна на Комисията, на никого не му е ясно, че това са препоръки, които по никакъв начин не нарушават македонския език и идентичност, то за тези хора, които и след това го правят не разбирам, няма спасение“, заяви Пендаровски.

Той подчерта, че няма съмнение в членовете на македонската част на Комисията не само днес, но и през последните три години, откакто са назначени на тази длъжност, че работят за защита на македонската идентичност, език, име. .. и всичко, което следва в този контекст.

Не се съмнявам, че и в следващия период те няма да се съгласят с никакви квазиисторически или квазиполитически аргументи, които често идват от София“, отбеляза държавният глава на югозападната ни съседка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук